100 nägu ⟩ Oleg Švaikovski: ettevõtja, kes teenib inimesi ja jumalat

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Nortal AS juhatuse liige Oleg Švaikovski
Nortal AS juhatuse liige Oleg Švaikovski Foto: Erakogu

Tal on seljataga 26 aastat edu IT- ja telekomiäris. Viimase kaheksa aasta jooksul on ta osalenud kolme suure Nortali allüksuse loomisel ning tema viimane projekt oli edukas äri käivitamine USAs. Sel aastal loobus ta juhtivatest rollidest Nortalis ja otsustas pühenduda füüsika õpetamisele Püha Johannese õigeusu koolis.

«Minek õigeusu kooli oli otsus, mille poole olin liikunud juba palju aastaid. Soov lahkuda Nortalist ja korporatiivmaailmast oli ammu küpsenud. Enne sõitu Ameerikasse tegin ettevõtte juhtkonnale selgeks, et Ameerika projekt jääb minu viimaseks,» rääkis ärimees.

Hiljuti astus Švaikovski Tallinna Ülikooli doktorantuuri, kus tegeleb interdistsiplinaarsuse pedagoogilise probleemiga ehk siis eri ainete sünteesiga õppetöös.

Švaikovski nõustub, et tema kohta käib moekas ingliskeelne termin downshifting – vabatahtlik keeldumine edukast karjäärist, kõrgest sissetulekust ja tarbimisfilosoofiast selleks, et seostada end rohkem kõrgemate moraalsete väärtuste või näiteks ühiskonna teenimisega.

Samas ei pea ta end ärimaailmas ja selle väärtustes pettunuks. Tema hinnangul on Eesti IT-turg tõusuteel ja sellel on, mille üle uhkust tunda. Nortal on IT-sektori jäämurdjana kogu Eesti eesotsas, arvab Oleg Švaikovski.

Švaikovski on paari aasta pärast oma kümnendat tegevusaastat tähistama valmistuva Püha Johannese kooli juhatuses ja üks selle asutajatest. Kui seni oli ta vaid füüsikaõpetaja, siis peagi võtab ta enda kanda teatud administratiivsed ülesanded, saades kooli aasta pärast avatava gümnaasiumi juhiks.

Švaikovski õpetab füüsikat eesti keeles. Koolis toimub õppetöö täielikult eesti keeles, erandiks on ainult need 10 protsenti lastest, kelle emakeel on vene keel. Nemad õpivad vene keelt ainena venekeelse kooli programmi järgi.

Arvestades sellega, kuidas Vene õigeusu kirik on end sidunud sõja toetajate ja läänevastasusega, on see eestikeelne ja inimlikele väärtustele rajatud õigeusukool Nõmme mändide vahel nagu valguse ja headuse majakas.

Ärimees ei välista oma naasmist ettevõtlussfääri, kuid kaugemas tulevikus: «Praegusel etapil kindlasti mitte!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles