Eesti abistab Ukrainat: riik kingib liinibusse, lionsid generaatoreid

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Eelmised abina annetatud bussid läksid Eestist Ukrainasse juunis ja septembris.
Eelmised abina annetatud bussid läksid Eestist Ukrainasse juunis ja septembris. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti kingib Ukrainale 27 liinibussi, et aidata taastada sealset transporditeenust. Lionsid kogusid raha 13 generaatori ostuks.

Välisministeerium koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning transpordiametiga saadab Ukrainasse 27 liinibussi, millega aidatakse taastada sealset transporditeenust ja muuta nii Ukraina inimeste igapäevaelu paremaks.

«Selleks, et aidata Ukraina ühiskonnal paralleelselt sõjaga võimalikult inimväärselt toimida, tuleb Ukrainat lisaks sõjalise ja poliitilise abi andmisele toetada ka humanitaarabiga. Liinibusside kinkimisega saame anda vajaliku panuse Ukraina inimeste abistamisse nende igapäevatoimetustes,» ütles välisminister Urmas Reinsalu.

Varem on Eesti Ukrainale andnud 17 liinibussi, mis anti Butša piirkonna ja Žõtomõri oblasti kohalike omavalitsuste esindajatele üle tänavu juunis ja septembris. 27 bussi on plaanis Ukrainasse saata novembris ja detsembris.

Välisministeerium plaanib koos Tallinna linnaga saata lähiajal Ukrainasse ka kaks kiirabiautot.

Lionsite abi jõuab kohale lähipäevil

Eesti lionspiirkonna algatatud kampaania «Valgust ja soojust Ukrainale» raames on Ukraina varjendites tegutsevate koolide ja lasteasutuste abistamiseks hangitud 13 elektrigeneraatorit, mis lähevad teele lähipäevil.

Lionsid annavad omapoolse panuse Ukrainale, aidates hädasolijaid generaatoritega.
Lionsid annavad omapoolse panuse Ukrainale, aidates hädasolijaid generaatoritega. Foto: Eesti Lionspiirkond

Eesti lionspiirkonna kuberneri Alar Rästa sõnul on viimased uudised Ukrainast taas kahjuks üsna õudsed. Raketirünnakute tõttu on tugevalt kannatanud elektrivarustus, mis suurendab nõudlust elektrigeneraatorite järele.

«Ukraina lionsid pöördusid meie poole abipalvega, et kiiresti on tarvis tavalisest võimsamaid elektrigeneraatoreid varjendites pimeduses ja külmas tegutsevatele koolidele ja lasteasutustele.

Eesti lionsid on kogutud annetuste eest tänaseks hankinud 13 elektrigeneraatorit, mis lähipäevil Ukrainasse saadetakse,» lisas Rästa.

Annetuste kogumine jätkub

Kuberneri sõnul on erilist aktiivsust üles näidanud Saku klubi, kes muretses seitse generaatorit. Rocca al Mare klubi annetas raha ühe generaatori ostmiseks, liitumas on Tartu klubid jne. Paljud klubid jätkavad generaatorite ostmiseks annetuste kogumist.

Lisaks osaleb Eesti lionspiirkond koos teiste põhjamaade lionsitega piirkondlikus elektrigeneraatorite Ukrainasse tarnimise projektis, millega tahetakse hiljemalt jõuludeks saata seitsme riigi ühistarnena Ukrainasse 100 elektrigeneraatorit.

Annetusi saab teha nende veebilehel.

Ukrainlaste võitlus on võitlus Euroopa ja meie kodude püsimajäämise eest ja siin ei saa jääda kõrvaltvaatajaks, leiavad Ukraina jaoks generaatoreid hankivad Eesti lionsid.

Nende sõnul ei tohi väsida Ukraina abistamisest, et ka meie kodudest ei kaoks elekter, soojus ega joogivesi ning et lapsed ei peaks minema koolitundi külma varjendisse.

Lionsklubide Eesti piirkond

Suurim heategevusorganisatsioon Eestis, kuhu kuulub 1200 liiget. Kokku tegutseb Eesti erinevates piirkondades 60 lionsklubi.

Praegu on heategevusfookuses lisaks varjendites tegutsevatele Ukraina lasteasutustele elektrigeneraatorite hankele Ukraina sõjapõgenike lastele jõuluürituste ettevalmistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles