Eesti Töötukassa tuleb töökoha kohandamisel appi – laiendab ratastooli tarvis uksi, hangib töötamist abistava vahendi

Eesti Töötukassa
Copy
Fotol Ando Rohtla.
Fotol Ando Rohtla. Foto: Kalatrans OÜ

Tööandjatel tuleb ametisse asuva inimese jaoks sageli töökohta pisut kohandada – muuta laua või tooli kõrgust, soetada töötajale käepärasem arvutihiir. Kui eelmainitud küsimused saavad hõlpsalt lahendatud, siis leidub ka keerulisemaid, milles saab nõu ja jõuga toeks olla Eesti Töötukassa.

Eesti Töötukassa tuleb appi siis, kui vähenenud töövõimega inimese töökohta on vaja kohandada spetsiifilisemalt või kui erilahendused nõuavad suuremat ressurssi.

Kaubaveo ja kolimisteenusega tegelev Kalatrans OÜ sai just sel moel hangitud hädavajaliku elektroonilise trepikäru, milleta täna argipäeva enam ettegi ei kujutaks. «See on super asi!» ütleb masinaga igapäevaselt toimetav Andro Rohtla. «Ühe nupuvajutusega ja ühe käega toetades saan trepist ülakorrusele viia kuni 170 kilo kaaluvat kaupa,» sõnab ta ja lisab, et haigete põlvede tõttu oli varem sama töö tegemine väga keeruline. «Enne pidi abis olema kaks meest, kuid nüüd piisab ühest. Elektrooniline trepikäru on meil igapäevaselt kasutuses, bussis kaasas ja selleta ei kujutakse enam tegutsemist ettegi,» ütleb Andro.

Kalatrans OÜ juhil Toivo Rohtlalgi jagub vahendi kohta üksnes kiidusõnu. Ehkki ise ta sellega igapäevaselt kokku ei puutu, usub mees, et kui omal ajal oleks selline aparaat tema töös abiks olnud, poleks tal ehk täna jalad haiged ja kepp toeks.

Teeb ratastoolis olija tarvis ukseavad laiemaks

Eesti Töötukassa hüvitab tööandjale vähenenud töövõimega inimeste töölevõtmisel või juba nende seal töötamisel uste automaatikasüsteeme, mida näiteks ratastoolis olevatel inimestel on keeruline avada. Hüvitatud on näiteks ka lävepakukünniste ja invatõstukite soetamist ning mõnel korral on aidatud teha laiemaks ukseavad.

Eksperdid annavad nõu ja soovitavad

Oma töös kasutab Eesti Töötukassa vajadusel eksperte, kes annavad tagasisidet, mida tuleks teha, et vähenenud töövõimega inimesele oleksid töökoht või töövahendid hõlpsalt kasutatavad ja ligipääsetavad. Eksperdi tagasiside järel otsustab töötukassa, kas soovitud kohandused ja abivahendid vastavad teenuse tingimustele. Töötukassa töötajad on igati toeks, et olulised asjad hästi ja kiiresti tehtud saaksid.

Lähem info Töötukassa kodulehelt või lähimast Töötukassa büroost.

Copy
Tagasi üles