Keerulisel ajal tuleb töötajate vaimse tervise eest hoolt kanda

Eesti Töötukassa
Copy
Fotol Helin Jõe-Vaher
Fotol Helin Jõe-Vaher Foto: Baltic Restaurants Estonia

Kaubamärke Daily, Take Off ja Subway esindav Baltic Restaurants Estonia on Eesti Töötukassaga teinud koostööd palju aastaid ning kasutanud mitmeid nende teenuseid. Toitlustusettevõtte personalijuht Helin Jõe-Vaher möönab, et üheks tõsiseks teemaks, millest võiks kindlasti rohkem rääkida ja milles töötukassa neid on palju aidanud, on töötajate vaimne tervis.

Ta kinnitab, et nende koostöö töötukassaga on pikk ja aktiivne ning jätkub kindlasti ka edaspidi. «Oleme kasutanud töötukassa teenuste nimekirjast mitmeid teenuseid. Näiteks oleme rakendanud palgatoetust kaua tööturult eemal olnud töötajate palkamisel ning oleme teinud pikalt koostööd värbamispäevade korraldamisel nii töötukassa ruumides läbiviidavatel infopäevadel kui ka ettevõttes kohapeal korraldatavatele infopäevadele suunamisel. Pakume tööotsijatele võimalust teha proovitööd või ametivahetajatele praktikakohta ja oleme kasutanud koolituskulude hüvitamise võimalust just tööalase eesti keele omandamise eesmärgil meie töötajate seas.»

Lisaks eelnevalt nimetatud teenustele on Baltic Restaurants Estonia kasutanud tööandjate nõustamise teenust, mille raames oleme kasutanud oma meeskonnas grupinõustamist. «Oleme läbi selle teenuse nõustanud üle 100 juhi. Teenuse juurde jõudsime tänu Töötukassa kontaktisikule, kes pakkus meile läbi olukorra kirjeldamise võimaluse, mida oleme tänaseks palju kasutanud,» räägib personalijuht.

Ettevõte kasutas teenuse põhist grupinõustamist mitmeid kordi nii enne tervisekriisi kui ka pärast seda, et aidata juhtidel hoida head tööhoogu. Jõe-Vaher kiidab, et töötukassal on koostööpartneriteks oma valdkonda tundvad professionaalid. «Nõustasime ettevõtte juhte vaimse tervise teemadel, et hoida end ja õppida nägema meeskonnaliikmete juures märke tasakaalutusest. Juhi roll on muutunud aja jooksul üha keerulisemaks just seetõttu, et juhil tuleb hoida nii ennast kui ka märgata oma meeskonnaliikmeid ja nende muresid, et õigel hetkel suunata spetsialistide vastu­võtule.»

Ta lisab, et juhid ise toovad välja olukordi, kus neil jääb vajaka teadmistest ja neil on tulnud olukord oma meeskonnas lahendada. «Pärast nõustamispäeva möönsid juhid, et saadud teadmised panid neid mõtlema ja oma harjumusi-käitumisi muutma. Samuti avas koolitus laiema pildi, et ära tunda kolleegide juures märke, mida ei saa tähelepanuta jätta. Töötukassa kohandab oma teenuseid vastavalt olukorrale ja vajadusele ning soovitan hoida end pidevalt kursis töötukassa teenustega, et leida oma ettevõttele olukorras parim teenus!»

Baltic Restaurants Estonia AS-is töötab ligi 600 inimest ning ettevõtte teenindada on 170 erinevat toitlustuskohta üle Eesti. Toitlustusteenust pakutakse valdavalt koolides ja lasteaedades, mandri ja Saaremaa ning Hiiumaa vahelistel parvlaevadel, lisaks Tallinna Lennujaama reisiterminalides ja büroohoonetes. «Erinevaid maitseid on toidumaastikul teatavasti sama palju kui erinevaid inimesi, mistõttu pole võimalik ühtviisi kõigile meele järele olla, kuid sellest hoolimata oleme tervislike toitude ja imeheade maitsetega võitnud paljude erinevate klientide poolehoiu,» ütleb personalijuht.

Selleks, et tööandja ja töötaja saaksid keskenduda tööle, mitte aga terviseprobleemide ja vaimse tervisega seotud hirmudele ning muredele, saab töötukassa abil viia läbi vastavaid koolitusi ning nõustamisi. Terviseprobleemiga inimese tööandja nõustamise ja teavitusteenuse raames saab tööandja ülevaate, kuidas töökeskkonnas erinevate terviseprobleemidega või erivajadusega inimesi toetada. Nõustamisteenuse raames pakub töötukassa tööandjale erinevaid nõustamise meetodeid: seminarid, koolitused, praktikumid ja individuaalne nõustamine viiakse läbi ettevõttepõhiselt kas organisatsiooni juhtidele või meeskonnaliikmetele, kes puutuvad kokku terviseprobleemidega või erivajadustega inimestega. Vajadusel kaasatakse nõustamisprotsessi erialaspetsialiste.

Vaimse tervise osas pakutakse abi järgmistel teemadel: sõltuvust tekitavate ainete kuritarvitamine, ärevus- ja meeleoluhäired, rasked stressreaktsioonid, psühhootilised seisundid, läbipõlemine, isiksushäired, vaimupuue ja autism.

Lähem info Töötukassa kodulehelt või lähimast Töötukassa büroost.

Copy
Tagasi üles