IT-ettevõte Singularity Creations: koostöö töötukassaga on äärmiselt mugav

Eesti Töötukassa
Copy
Foto: Shutterstock

Eesti Töötukassa toetab töötavat inimest ja töötamise jätkamist ning aitab puude või vähenenud töövõimega inimestele vajadusel leida tööd lihtsustavaid vahendeid, olgu selleks spetsiaalne arvuti, tõstuk või muu abivahend. Tartus asuva infotehnoloogiaettevõtte Singularity Creations OÜ töötajat toetas töötukassa näiteks mugavama klaviatuuri, vertikaalse hiire ja puuteplaadiga.

Fotol on Janek Riives.
Fotol on Janek Riives. Foto: Erakogu

Janek Riives on Singularity Creationsis töötanud neli aastat, sellest kaks aastat kvaliteedikontrollijana ning kaks aastat tarkvara testijana. Tema põhiliseks töövahendiks on arvuti. Kuna mehe parem käsi oli ja on jäänud selle ajaga nõrgemaks, siis jäi aeglasemaks ka tema hiire ja klaviatuuri käsitlemine tavaliste seadmetega.

«Algul sai töötukassa kaudu taotletud ergonoomiline hiir ja mugavam klaviatuur. See klaviatuur on ses mõttes mugavam, et sellel on otseklahvid, näiteks copy ja paste. Ja numbriklaviatuur on vasakul pool. Vasak käsi on mul kiirem ja tänu otseklahvidele ning vasakul asetsevale numbriklaviatuurile sain vasaku käega palju kiiremini tööd teha,» selgitab Janek.

Kui aga tema parem käsi veel aeglasemaks jäi, siis sai töötukassa kaudu muretsetud lisaks eraldiseisev puuteplaat. Kuna uuel puuteplaadil on lisaks nuppe ja funktsioone, siis saab vasaku käega hiiretööd väga hästi teha. «Tänu nendele vahenditele ei ole minu töö kiirus ja jõudlus nii palju langenud, kui need oleksid vähenenud tavahiire ja klaviatuuriga,» nendib Janek. «Spetsiaalseid vahendeid kasutades ei teki käes väsimust ja jõuab rohkem, seega olen igati rahul töötukassa toetusega.»

Singularity Creations OÜ juhatuse liige Marilin Savi kiidab samuti väga koostööd Eesti Töötukassaga. «Nad hoolitsevad sõna otseses mõttes ise kõige eest. Saime oma töötajale tasuta kasutamiseks spetsiaalse klaviatuuri ja hiire, mis annab talle võimaluse kiiremini ja täpsemini tööd teha. See on suurepärane lahendus tööandjatele, kelle meeskonnas on vähenenud töövõimega inimene.»

Tema sõnul on nende koostöö töötukassaga kestnud juba pikalt. «Meie anname ettevõtte poolt lihtsalt ette oma kriteeriumid, milliseid töötajaid me vajame ning nemad aitavad vajadusel neid inimesi tööks vajalike abivahenditega. See on ju tööandjale äärmiselt mugav lahendus. Ja kui mõni töötaja ei sulandu kollektiivi või ei soovi mingil muul põhjusel end ettevõttega siduda, siis kuulab töötukassa mõistvalt mõlema poole tagasiside ära ning pakub lahenduse.»

Ettevõtetele arendusteenust pakkuvas Singularity Creationsis töötab hetkel 22 töötajat. Juhatuse liikme sõnul on neil uusi tarkvaraarendajad pidevalt juurde vaja ja tööjõupuudus ongi tänasel päeval suurim probleem. «Eks Eestis on töötajaid veidi keeruline leida. Ühelt poolt on käimas palgaralli, teisalt on turg väike ning paljud head inimesed on juba leidnud oma koha,» tõdeb ta. «Aga tänu aktiivsele koostööle töötukassaga oleme leidnud mitu väga head spetsialisti.»

Tööalane abivahend Eesti Töötukassalt

Kui tööülesannete täitmine tööandja vahenditega on puude või vähenenud töövõime tõttu takistatud, annab töötukassa töötamiseks vajaliku abivahendi tasuta kasutada. Tööalane abivahend on abivahend, milleta töötajal ei ole oma puude või vähenenud töövõime tõttu võimalik tööülesandeid täita. Tööandja peab võtma töötaja kasutusse antava töövahendi valikul arvesse töö laadi, töökoha töötingimusi, aga ka töötaja kasvu ning tema füüsilisi ja vaimseid võimeid.

Tööalane abivahend võib olla näiteks ekraanilugemistarkvara, digitaalne luup, heliülekandesüsteem, tõste-, teisaldamis- ja kallutusabivahendid töökohal. Töötamiseks vajaliku abivahendi saab töötaja enda kasutusse kuni töösuhte lõpuni, aga esialgu mitte kauemaks kui kolmeks aastaks. Lepingut saab pikendada, kui abivahend on tööülesannete täitmisel endiselt vajalik.

Oma töös kasutab Eesti Töötukassa vajadusel eksperte, kes annavad tagasisidet, mida oleks vaja teha, et vähenenud töövõimega inimesele oleksid töökoht või töövahendid hõlpsalt kasutatavad ja ligipääsetavad. Eksperdi tagasiside järel otsustab töötukassa, kas soovitud kohandused ja abivahendid vastavad teenuse tingimustele. Töötukassa töötajad on igati toeks, et olulised asjad hästi ja kiiresti tehtud saaksid.

Millest töökoha kohandamisel täpsemalt alustama peaks, saab lugeda Eesti Töötukassa kodulehelt või uurida lähimast töötukassa büroost.

Copy
Tagasi üles