President Karis avas uue Eesti saatkonnahoone Ottawas

BNS
Copy
Eesti saatkonnahoone.
Eesti saatkonnahoone. Foto: Presidendi kantselei

President Alar Karis avas uue Eesti saatkonnahoone Kanadas Ottawas.

«Esinduslikud saatkonnahooned annavad riigile väärikuse ning sära ja ühes sellega võimaluse tunda end rahvusvahelise kogukonna täisverelise liikmena,» ütles Karis, lisades, et väikeriik peab paratamatul tegema hoolikaid valikuid, kuhu välisesindusi rajada, aga kui saatkonna rajamine kord otsustatud, peab seisma selle eest, et diplomaatide töökeskkonna pärast ei peaks Eesti riik kohmetust tundma.

Riigipea tõi esile, et uus saatkonnahoone avatakse Ottawas ajal, mil Kanada valitsus on teatanud täiemahulise diplomaatilise esinduse avamisest Tallinnas. «See on märk Eesti ja Kanada suhete kasvavast olulisusest ja annab võimaluse senisest märksa tõhusamalt edasi liikuda väga paljudes valdkondades, olgu selleks koostöö näiteks kaitse ja julgeoleku, energeetika, kriitiliste maavarade, meediavabaduse või Arktiliste alade ja seal elavate põlisrahvaste teemadel,» ütles president Karis.

Riigipea kinkis saatkonnale Anu Raua näpunöörvaiba, mida autor ise kutsub mulgi kuue graafikaks.

Saatkonna avamisel osalesid Kanada asevälisminister Sandra McCardell, kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem ja Kanada kaitseväe esindajad.

Eesti saatkond asub hoones, mis ehitati 1875. aastal ning on seetõttu muinsuskaitse all. Maja paikneb Ottawa ühes vanimas ajaloolises piirkonnas, kus asub palju saatkondi. Vahetus läheduses asub näiteks Austria, Brasiilia, Horvaatia ja Poola saatkond.

Välisministeerium ostis hoone 2018. aasta veebruaris 868 000 euro eest, ehitustööde maksumuseks kujunes 1,83 miljonit eurot. Need lõppesid möödunud aastal, kuid viiruspuhangu tõttu lükkus saatkonna ametlik avamine sellele aastale.

President Karis naaseb Eestisse kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles