Paet: resolutsioon aitab Moskva režiimi vastaseid meetmeid karmistada

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Gert Tali

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni esimees Urmas Paet lausus seoses europarlamendi tänase resolutsiooniga tunnistada Venemaa terrorismi toetavaks riigiks, et sellise määratlusega soovitakse luua Euroopa Liidule ning selle liikmesriikidele vajalik õiguslik raamistik.

«Et Venemaa korraldab Ukraina tsiviilisikute vastu järjekindlalt jõhkraid rünnakuid, siis kuulutas Euroopa parlament Venemaa terrorismi toetavaks riigiks,» kommenteeris Paet.

«Võtsime täna Euroopa Parlamendis vastu resolutsiooni, mis juhib tähelepanu Vene vägede ja nende käsilaste hirmutegudele ning Ukraina tsiviilelanike vastu suunatud sihilikele rünnakutele. Näiteks purustab Venemaa Ukrainas tsiviilinfrastruktuuri ning paneb toime rahvusvahelise õiguse ja humanitaarõigusega vastuolus olevaid terroriakte ja sõjakuritegusid,» märkis Paet. «Seetõttu kuulutas Euroopa Parlament Venemaa terrorismi toetavaks ja terroriakte kasutavaks riigiks.»

Tema sõnul puudub Euroopa Liidul praegu ametlik terrorismi toetava riigi määratlus, mistõttu soovib parlament, et EL ja liikmesriigid looksid vajaliku õigusraamistiku. «See võimaldaks võtta Moskva režiimi vastu kasutusele uued karmid meetmed ning piirata oluliselt ELi suhteid Venemaaga,» lisas ta.

Paeti märkis, et parlament kutsub Euroopa Liitu üles Venemaad rahvusvaheliselt paremini isoleerima, näiteks rahvusvahelistes organisatsioonides ja ühendustes, nagu ÜRO Julgeolekunõukogu. «Parlamendi hinnangul tuleks võimalikult palju piirata ka diplomaatilist läbikäimist Venemaaga ning ELi kontakte Venemaa ametiasutuste esindajatega. Lisaks tuleks keelata ja lõpetada ELis Vene propagandat levitavate Vene riigiga seotud asutuste tegevus,» ütles Paet.

Ta lisas, et kuna Kremli režiim korraldab Ukraina tsiviilisikute vastu järjest jõhkramaid terrorirünnakuid, peaksid ELi liikmesriigid ja nõukogu kiiresti kokku leppima üheksandas Moskva vastases sanktsioonipaketis. «Lisaks peaksid liikmesriigid ennetama, uurima ja karistama juba kehtestatud sanktsioonide mittetäitmist ning otsima koos Euroopa Komisjoniga viise mõjutada riike, kes aitavad Venemaal kehtestatud sanktsioonidest mööda hiilida,» märkis Paet.

Resolutsiooni poolt hääletas 494 ja vastu 58 parlamendiliiget, erapooletuid oli 44.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles