Erikomisjon soovib kiirtestide hanke menetluse suuremat avaldamist

Postimees
Copy
13.03.2021, Tallinn. Postimehe ajakirjanduslik eksperiment covid-19 kiirtestidega (SARS-CoV-2 Antikehade kiirtest). Foto Madis Veltman, Postimees.
13.03.2021, Tallinn. Postimehe ajakirjanduslik eksperiment covid-19 kiirtestidega (SARS-CoV-2 Antikehade kiirtest). Foto Madis Veltman, Postimees. Foto: Madis Veltman

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon soovib haridus- ja teadusministeeriumi kiirtestide hangete korralduse uurimisest rohkem informatsiooni, vahendab rahvusringhääling.

Kinnise komisjoni istungi järgselt tõdes esimees Tõnis Mölder (KE), et komisjoni liikmetel võiks olla väärteomenetluse kohta terviktekst, et seadusest tulenevalt teemat arutada. 

«Minu isiklik hinnang on, et sel teemal peaks kindlasti toimuma komisjoni siseselt mõningad arutelud ja arvan, et tegelikult on ka avalikkus ära teeninud, et teemal toimuks üks avalik istung, kus kõik osapooled saavad nendele küsimustele ammendavad vastused,» ütles Mölder.

Komisjoni liikmed saavad väärteomenetluse protokollide ja lõpptekstiga tutvuda peale menetluse otsuse vaidlustamise tähtaja möödumist ehk detsembri alguses.

Postimees kirjutas eelmisel reedel, et rahandusministeerium lõpetas väärteomenetluse, mille käigus uuriti haridus- ja teadusministeeriumi raam- ja hankelepingute sõlmimise ning muutmise asjaolusid koolidele kiirtestide hankimisel möödunud aastal.

Kuna kiirtestide ostmise hangete üle läbiviidud järelevalvemenetluse käigus tuvastati rikkumisi hankelepingu sõlmimisel ja muutmisel, alustas rahandusministeerium väärteomenetlust kahes episoodis – teises kiirtestide hankes raam- ja hankelepingu sõlmimises ning lepingu muutmises. Menetlust alustati riigihangete seaduse paragrahvide alusel, mis puudutavad hanke- või raamlepingu muutmist seaduses toodud nõudeid rikkudes ning lepingu sõlmimist nõutavat menetlust korraldamata.

Väärteomenetluses tuvastati haridus- ja teadusministeeriumi töös rikkumisi seoses riigihangete seaduse rakendamisega. Samas leiti, et endine haridus- ja teadusminister Liina Kersna (RE) nende rikkumiste toimepanemise eest väärteo korras vastutav ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles