Tänane majandusolukord on kõikuma löönud ka kindlustusvaldkonna

BTA kindlustus
Copy
Foto: Shutterstock

Inflatsioon on mõjutanud kõiki valdkondi ja siinkohal ei ole erandiks ka kindlustusvaldkond. Tormine majandusolukord ja pidev hinnatõus on tugevalt mõjutanud varakindlustuse kahjude väljamakseid. Seda on näha ka näiteks ärikinnisvara puhul, kus on tõusnud selliste kindlustusobjektide arv, mis on alakindlustatud.

Üheks ilmestavaks näiteks on 2022. aasta kevadel juhtunu, mil tormi tõttu lendas ühelt Eesti koolihoonelt osa katust pealt. Lõplikud taastamistööde hinnad kujunesid 30% arvatust kõrgemaks. Kui esialgu hinnati võimalikeks kuludeks 30 000 €, siis tegelikkuses küündis katuse osaline taastamine koguni 40 000 €-ni.

Kuna sellised äärmuslikud ilmastikutingimused on meie kliimavöötmes muutunud aina tihedamaks, on üha olulisem, et kindlustusvõtja veenduks nii valitud kindlustustingimustes kui -summades. Viimane peaks vastama tegelikkusele ja nendele hindadele, mis päriselt kahjude taastamiseks kuluvad.

Teiseks peab BTA Kindlustus oluliseks keskkonnasäästlikku mõtteviisi, mis on kusjuures ka kindlustusettevõtte üheks strateegiliseks põhifookuseks. Lisaks ettevõttesisesele juurutamisele nähakse selles aina suuremat potentsiaali ka kliendisuhtluses ja kahjukäsitluses. See tähendab seda, et kõikides võimalikes kahjukäsitluse etappides eelistatakse keskkonnasäästlikke lahendusi, mis vastaksid nii kliendi ootustele kui aitaksid taastada ka kahjueelse olukorra. Aga ka nende lahenduste valimisel tuleb arvestada sellega, et pakutud kindlustussumma võib jääda alla tegelikele taastamiskuludele.

Vaatamata sellele, et kindlustuslepingutes on lubatud alakindlustus 10-20%, on ehitushindade kasv lubatava alakindlustuse määra ületanud. See tähendab, et kahju hüvitamisel rakendatakse ka kahjusumma vähendamist. Sellest tingituna on äärmiselt oluline, et tehakse kindlaks võimalik summa, mida on tarvis ehitiste taastamiseks tänases turuolukorras.

BTA toonitab, et oluline on kontrollida ka summat, millele on kindlustatud vallasvara. Juhul, kui seni on lepingu uuendamisel jäetud summad samaks, siis praeguses olukorras peaks arvestama, et kindlustatud vara väärtus võib olla olulisel määral muutunud. Tänast erandlikku olukorda arvestades tasub mõelda ka nende lepingute ümber tegemisele, milles hetkel ei ole vallasvarale kindlustuskaitset valitud ning kaaluda, kas praegusel hetkel tasuks seda siiski teha. Selleks, et pärast mõningaid kindlustusjuhtumeid ei avastaks ettevõte, et edasine tegutsemine on võimatu, tasub kindlustada oma ettevõte ka äri katkemisest tekkinud kindlustusjuhtumite vastu.

Mitte ainult ehitushinnad ei söösta pidurdamatus kiiruses kõrgustesse, vaid seda saab täheldada ka paljude masinate ja seadmete hindade puhul, mis võivad mõjutada veelgi uuel kindlustusperioodil taastamistööde elluviimist. Ärihoonetes kasutatavate siseuste hind on viimase kahe aastaga kasvanud juba enam kui neljandiku ehk 26% võrra.

Selliseid näiteid võib tuua veelgi - näiteks oli 2020. aastal sama ärihoone klaaside vahetamise kulu 1900 € ja 2022. aastal oli see tõusnud juba 4600 €-ni. Nii tõusevad ka kindlustusseltsidel keskmised kindlustushüvitised. Kui oled sõlmimas uut kindlustuslepingut, mõtle läbi hüvituspiir, et see kattuks reaalse turuolukorraga.

Õnnetus ei hüüa tulles, kindlusta enda kinnisvara võimalike õnnetuste eest ning vali õige kindlustuskaitse nii kodule kui ka ärikinnisvarale. BTA sõnul tuleks siin jälgida just taastamistöödeks määratud summat, arvestades sealjuures ka võimaliku alakindlustuse määraga. Nii uue kindlustuslepingu sõlmimisel kui ka olemasoleva pikendamisel uuri võimalusi kindlustusseltsilt või -maaklerilt, kes sind esindab.

Copy
Tagasi üles