Eestis on ümber hinnatud ligi 1000 NSVLi aegset diplomit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diplomid
Diplomid Foto: Ove Maidla

Nõukogudeaegseid haridust tõendavaid dokumete hindav Eesti ERIC/NARIC keskus on alates 1997. aastast hinnanud 964 Nõukogude Liidu süsteemis välja antud haridust tõendava dokumendi vastavust praegusele haridussüsteemile.


1997. aastal asutatud Eesti ENIC/NARIC keskuses hinnatud 964 dokumenti hõlmavad nõukogudeaegseid diplomeid ja tunnistusi alates keskkooli lõputunnistusest kuni teaduste doktori kraadini. Keskkooli tunnistusi on neist umbes viis protsenti.

Nõukogudeaegsete haridusdokumentide ümberhindamise vajadus lõppes 2005. aasta juunis, kui valitsus võttis vastu määruse, kus reguleeriti NSV Liidu kõigi tasemete kvalifikatsioonide vastavust kehtiva haridussüsteemi kvalifikatsioonidele.

Seega puudub praegu vajadus igale üksikule diplomile hinnangut anda ja vastavust määrata, ütles BNSile haridust tõendavate dokumentide hindamisega tegeleva Eesti ERIC/NARIC keskuse juhataja Gunnar Vaht.

Vastavalt valitsuse määrusele vastab NSV Liidu kõrgkooli diplom magistrikraadile niinimetatud 3+2 süsteemis, välja arvatud NSV Liidu siseministeeriumi haldusalas olevate kõrgkoolide ja kõrgemate sõjaväeliste õppeasutuste diplomid, mida hinnatakse individuaalkorras.

Kõrgemate partei ja nõukogude ülesehitustöö alaseid diplomeid Eesti vabariik kõrgharidusena ei tunnusta. Vastava ala diplomeid loetakse vabahariduseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles