TOETA UKRAINAT ⟩ Slava Ukraini ja Postimehe kampaania viib Ukrainasse jõululootust (2)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Johanna-Maria Lehtme jagas Lootuse abipakke Žaporižžja oblastis Huljaipole linnas.
Johanna-Maria Lehtme jagas Lootuse abipakke Žaporižžja oblastis Huljaipole linnas. Foto: Slava Ukraini
  • Abi jõuab neisse väikestesse küladesse, kuhu pole sõja algusest saadik seni mitte keegi abi viinud.
  • Abipaki sisu ostetakse Ukrainast.
  • Iga pakiga antakse kaasa Eestis annetatud villaseid kindaid-sokke, mütse-salle.

Slava Ukraini, Solutional ja Postimees algatasid humanitaarabi kampaania «Lootuse jõulud Ukrainas» sooviga kinkida Ida-Ukraina rindejoonel ja vabastatud külades elavale 100 000 tavalisele ukrainlasele lootuse abipakk, mis toidab, hooldab ja soojendab. Annetada saab lehel lootus.slava.ee.

Sügis on toonud paljudele lõunaukrainlastele rõõmusõnumeid, sest juba ligi pool selles sõjas venelaste vallutatud territooriumist on vabastatud. Kuid sõjatsooni jäänud inimestel pole elektrit, veevärki, kanalisatsiooni ning paljud kodud on purustatud. Enamik humanitaarorganisatsioone ei lähe nendesse piirkondadesse, sest seda peetakse liiga ohtlikuks. Seepärast võiksid lähenevad pühad paljudele tunduda lootusetult kurvad, kui ei oleks teid, kes te usute, et need jõulud tähistavad lootust.

«Olukord on hullem, kui me arvasime. Rahvusvahelised abiorganisatsioonid viivad abi Hersoni kesklinna, kaugemale nad ei jõua. Slava Ukraini viib abi ka väikestesse küladesse, kuhu sõja algusest pole keegi seni abi viinud,» rääkis Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme. «Inimesed ei julgenud meid alguses tuppa lasta. Nad ei kartnud, vaid neil oli piinlik, sest venelased olid kõik seinteni tühjaks varastanud,» rääkis ta.

Slava Ukraini kaastegevjuht Viktoria Indrisova kirjeldas, et inimestel on väga erinevad vajadused. «Ei ole nii, et kohal on ainult babuškad ja deduškad. On ka peresid, kus on isegi kaheksa last. Meil on ette nähtud, et ühes pakis on üks tekk, aga üks noor naine tuli küsima teist tekki. Tal on pooleaastane imik ja toas seitse kraadi sooja.»

Abipakis on toiduabi, hügieenitarbeid, soe tekk ja padjad, küünlad, tikud ja taskulamp ning eestlaste annetatud villased sokid, kindad, mütsid ja sallid. Ühe abipaki maksumus on hinnanguliselt 60 eurot. Abipaki sisu ostetakse Ukrainas, kus see on odavam ja ühtlasi toetab kohalikku majandust.

Lootuse pakk

  • Toit: tatar, riis, kiirkaerahelbepuder, pasta, tomatipasta, kaua säiliv piim, jahu, sool, suhkur, päevalilleõli, kolm lihakonservi, kolm kalakonservi, šokolaad ja tee.
  • Hügieenitarbed: kaks hambaharja, hambapasta, seep, šampoon-dušigeel, käsipesupulber, veepuhastustabletid.
  • Soe tekk ja kaks patja.
  • Kaheksa kaua põlevat küünalt, kümme pakki tikke, taskulamp ja lisapatareid taskulambile.
  • Pakiga antakse kaasa eestlaste kootud soojad villased sokid, kindad, mütsid ja sallid.
  • Abipakkide sisu võib muutuda abivajajate vajaduste järgi.

«Oleme juba alustanud humanitaarabi viimist sõjatsooni ja näinud, et meie abi on tõesti väga vaja. Isegi siis, kui Bahmuti linna ligidal toimus samal ajal suurtükitule rünnak, tulid inimesed eluga riskides meie juurde, sest meie abi loeb neile. Meie missioon on päästa elusid ja jätta võimalikult palju vahemehi välja, viime abi abivajajatele kasvõi otse koju. Me näitame sõja jalgu jäänud inimestele, et nad ei ole üksi. Kingime ukrainlastele lootuse jõulud!» rääkis Lehtme.

Lehtme ja Indrisova kinnitasid, et abi on väga vajalik. «Lisaks venelaste pommidele surevad sel talvel inimesed Ukrainas külma ja nälja kätte.»

Tegemist on Slava Ukraini ja Postimehe teise ühiskampaaniaga. Esimene oli «1000 kangelast lumes», mille raames koguti kahe päevaga raha üle 2000 talvevormi ostmiseks Ukraina sõduritele.

Slava Ukraini teeb Ukrainas koostööd heategevusliku fondiga «Kõik võidu heaks». MTÜ Slava Ukraini asutati tänavu 7. märtsil ja on praeguseks viinud Ukrainasse üle 90 kiirabiauto ja sõjaväelise evakuatsioonimasina, taktikalise meditsiiniõppe on saanud üle 3500 Ukraina sõduri, osaletud on välihaigla ehituses, kingitud on droone, generaatoreid jne.

Praegu on Slava Ukrainil kaks tegevussuunda. Üks neist on Ukraina armee toetamine, teine tegevussuund on humanitaarabi vahetult sõjatsooni jäänud piirkondadele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles