Ehmuda või eirata: riik saadab testgrupile ohuteateid (1)

Postimees
Copy
Sõnumid. Pilt on illustreeriv.
Sõnumid. Pilt on illustreeriv. Foto: Via Www.imago-images.de/Scanpix Baltics

Sel nädalal saavad siseministeeriumi ohuteavituse uuringuga liitunud inimesed esimesed testsõnumid, mis sisaldavad hoiatust ja tegutsemisjuhiseid üleriikliku või piirkondliku ohu korral. Tegelikku ohtu ei ole.

Siseministeerium ja häirekeskus koos majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutusega arendavad mobiiltelefonile ohuteavituse lühisõnumi saatmise tehnilist võimalust.

Ohuteavituse uuringus osalejad saavad sel nädalal esimesed testsõnumid
Ohuteavituse uuringus osalejad saavad sel nädalal esimesed testsõnumid Foto: Erakogu

Sõnum saadetakse inimese elu, tervist või riigi julgeolekut ohustavate sündmuse korral, näiteks teavitatakse tulekahjust, massilisest korratusest, ohtlikust toidust vms.

Süsteemi kasutusse võtmise eel katsetatakse lühisõnumite märgatavust ja sõnumi sisu arusaadavust.

Siseministeeriumi asekantsler Viola Murd kinnitas, et ehkki ohuteavituse testsõnum saadetakse ainult uuringusse registreerunud ja testsõnumitest teadlike inimeste telefoninumbritele, on võimalike ehmatuste ärahoidmiseks oluline uuringust võimalikult laialt teada anda.

«Mobiiltelefon on privaatne asi, kuid võib juhtuda, et näiteks laual olevale telefonile saabunud sõnumit märkab ka inimene, kes uuringust ei tea,» selgitas ta. Võimalike valestimõistmiste vähendamiseks on sõnumi ette kirjutatud TEST.

Murd rõhutas, et tegelikku ohtu testsõnumite saamise ajal piirkonnas ei ole ja inimesed ei pea ohutuse pärast muret tundma.

Üleskutsele ohuteavituse sõnumit testida ja selle kohta tagasisidet anda reageeris ligi 7000 inimest. Tagasisidet saab anda nii veebiküsitluse kui ka telefonikõne teel.

Ohuteavituse sõnumi saatjaks on EE-ALARM, sõnumeid saadetakse ja tagasisidet kogutakse 28. novembrist 10. detsembrini.

Asukohapõhised ohuteavituse sõnumid on osa üldisest elanikkonna ohuteavituse süsteemist, kuhu kuuluvad ka sireenid ja muud riiklikud ohuteavitused, mis antakse edasi sotsiaal- ja tavameedia vahendusel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles