Zelenskõi sõnul on Kiievis ja veel kuues oblastis elektriga suuri probleeme

BNS
Copy
Kaader Posad-Pokrovske külast Hersonis.
Kaader Posad-Pokrovske külast Hersonis. Foto: ROMAN PILIPEY/Scanpix

Elektrivarustuse olukord on Ukraina pealinnas Kiievis ja veel kuues oblastis endiselt väga keeruline, teatas kolmapäevases videopöördumises president Volodõmõr Zelenskõi, kelle informatsiooni vahendas ukrainlaste uudisteportaal Unian.

30. novembri õhtu seisuga oli kõnealustes piirkondades elektrivõrgust lahti ühendatud umbes kuus miljonit klienti.

«Olukord on endiselt väga raske nii pealinnas kui ka selle ümbruses ja veel kuues oblastis. Meie energeetika- ja kommunaaltöötajad teevad kõik, et süsteemi stabiliseerida ja inimestele rohkem ja pikemat aega energiat anda,» rääkis Zelenskõi.

President tõi välja, kui oluline on, et inimesed saaksid aru, millal ja kui kauaks neil elekter ära läheb ja mis põhjustel.

«See on nii energiafirmade endi ja ka kohalike omavalitsuste kohustus. Inimestel on õigus teada. Ja nii palju, kui praegu on võimalik, siis tuleks tagada elu ennustatavus. Inimesed ju näevad, et naabermajades või kõrvaltänavatel tuled põlevad. Millegipärast on valguse osas erinevad reeglid. Ja õiglus ja selgus peaks selles asjas olema,» toonitas Zelenskõi.

USA välisminister Antony Blinken mõistis varem päeval hukka Venemaa rünnakud Ukraina tsiviiltaristu vastu ja nimetas neid muu hulgas barbaarseteks.

«Viimase paari nädala jooksul on Venemaa pommitanud enam kui kolmandikku Ukraina energiasüsteemist, millega paiskas miljonid inimesed külma kätte,» ütles Blinken kohtumisel NATO ametivendadega Bukarestis.

«Need on president (Vladimir) Putini uued sihtmärgid ja ta ründab neid metsiku sihikindlusega,» lisas USA minister.

NATO liitlased lubasid teisipäeval kohtumisel Ukraina välisministriga toetada riigi puruks pommitatud elektrivõrgu taastamist.

Blinkeni sõnul on lääneliitlased loomas koordinatsioonirühma, et kooskõlastada toetus Ukraina taristu taastamisele.

USA välisminister rõhutas, et lisaks abile Ukraina elektrivõrgu parandamisel jätkavad USA ja teised lääneriigid Kiievile õhutõrjesüsteemide andmist, et luua parim võimalik kaitse.

«Peame tegema mõlemat ja seda me teemegi,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles