Hinnalagi Vene naftale ⟩ Reinsalu: 60 dollarit barreli kohta on samm edasi, kuid kaugelt mitte piisav (2)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Sander Ilvest

Euroopa Liidu liikmesriigid jõudsid täna kokkuleppele Venemaa toornaftale hinnalae kehtestamisel. Kokkuleppe tulemusena lepiti kokku hinnalaes 60 dollarit barreli kohta, kuid välisminister Urmas Reinsalu hinnangul sellest ei piisa.

«Oma poliitikaga suutsime hinnalage varem Euroopa Komisjoni pakutust alla tuua. See on tänane tulemus, aga teha tuleb palju rohkem,» sõnas Reinsalu.

Eestil on selge positsioon, et Vene nafta piirhinda tuleb pidevalt alla tuua, et võimalikult palju vähendada Venemaa rahavoogusid, millega Ukraina vastast agressiooni rahastada, rõhutas minister.

«Meie eesmärk on võtta Venemaalt ära vahendid, millega rahastada oma agressiivset sõjategevust Ukraina riigi, rahva ja iseseisvuse vastu. Ka täna kehtestatud hinnalagi on liialt kõrge ja ei täida seda eesmärki täielikult, ent ma olen lootusrikas, et meil on võimalik edasistes aruteludes seda allapoole tuua. Meile on oluline, et tänastest otsustes sõnastati selgelt, et hinnalage on võimalik ümber vaadata,» ütles Reinsalu.

Kokkuleppe juurde lisati läbivaatamisklausel, mille kohaselt vaadatakse Venemaa nafta hinnalagi iga kahe kuu tagant üle, et hinnata, kas kehtiv piirhind on olusid arvestades õige, ja vajadusel määrata uus tase.

«Tänase otsuse üheks alusprintsiibiks oli, et Vene naftatoodete hinnalagi peaks olema vähemalt 5% alla keskmise turuhinna. Seegi tähendab juba Venemaale rahalist kaotust, aga see pole piisav. Me toetame pidevalt uute sanktsioonide väljatöötamist Venemaa vastu, et Vene sõjamasinat seisma panna. Hinnalagi Vene naftale, alanud töö üheksanda sanktsioonipaketiga, edasiminek Venemaa külmutatud varade kasutamiseks Ukraina toetamisel ja toetus tribunalile agressioonikuritegude eest vastutusele võtmiseks – see on sõnum Euroopa Liidult Venemaale, et toime pandud kuritegude ja kahjude eest tuleb maksta ning otsus teisele riigile kallale tungida ei jää karistuseta. Oleme nende viimaste päevade märgiliste arengute nimel töötanud mitmeid kuid,» lisas välisminister.

Venemaa toornafta hinnalage jõustatakse transpordi ja teenuste osutamise keeldude kaudu. Täpsemalt on alates esmaspäevast, 5. detsembrist keelatud sellise Venemaa nafta transport kolmandatesse riikidesse, mis on ostetud kallimalt kui 60 dollarit barreli kohta. Samuti ei tohi osutada teenuseid (sh kindlustusteenust) laevadele, mis kallimat Venemaa naftat veavad. Ettevõtjatele on jäetud üleminekuajad enne 5. detsembrit ostetud Venemaa nafta sihtkohta viimiseks.

Alates 5. detsembrist hakkab kehtima ka Euroopa Liidu sanktsioon, mis keelab Venemaa toornafta meritsi impordi Euroopasse, kehtestades erandi ainult torujuhtmete kaudu imporditavale naftale. Nafta hinnalae seadmise puhul on tegemist sellele sanktsioonile täiendava meetmega, mitte ei asenda seda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles