OTSEPILT ⟩ Riigikontrolör Läänemetsa «katuserahadest»: küsimus on selles, kus see raha asuma peab (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Täna hommikul pidas riigikogu riigieelarve kontrolli komisjon istungi, kus päriti siseminister Lauri Läänemetsalt (SDE) aru, miks on tema valitsemisalas planeeritud miljonite eurode ulatuses investeeringuid lasteaedade ja koolide ehitusse. 

Riigikogu riigieelarve kontrolli komisjon saadab eelarvet menetlevale rahanduskomisjonile märgukirja: «Väga selgelt tuli esile, et tegu pole eelarve reeglitega kooskõlas olevate muudatusettepanekutega ja kui rahanduskomisjon seda suurde saali hääletamisele soovib viia, tuleks see kooskõlla viia seadustega,» märkis komisjoni juht Tõnis Mölder (KE).

Möödunud nädalal kirjutas Postimees, et siseministeerium on enne eelseisvaid valimisi asunud usinalt lasteaedu, koole ja nende ventilatsioonisüsteeme ehitama. Nii mõnigi investeering on suunatud kusjuures just Läänemetsa erakonnakaaslaste juhitud omavalitsustesse ja seda läbi ka kultuuriministeeriumisse ning haridus- ja teadusministeeriumisse suunatud kuluridade.

«Kas valitsus on siin tervikuna tegutsenud?» küsis komisjoni liige Peeter Ernits (EKRE), kelle sõnul on laste toetamise olulisus elementaarne, kuid mitte siseministeeriumi valitsemisalas.  

«Nendest objektidest on olnud mitu kuud teadlik riigihalduse minister, rahandusminister. Keegi pole ühtegi ettepanekut tagasi lükanud. Ma arvan, et võib nimetada, et valitsus on teadlikult tegutsenud,» vastas Läänemets. 

Riigikontrolör Janar Holm ministeeriumi manööverdustele heakskiitu ei andnud. «Riigieelarve puhul lähtutakse ministeeriumi valitsemisalast. Loomulikult on valitsemine terviklik, aga küsimus on selles, kus raha asuma peab,» nentis Holm. «Juhin tähelepanu, et meil on programmipõhine eelarvestamine. Meid tõsiselt huvitab, millist siseministeeriumi valitsemisala mõõdikut see mõjutab. Eriti pole aru saada, kuhu alla see raha pandudki on. See pole ühegi programmi osa, aga just programmidest tulenevalt peaks eelarve kokku saama,» rääkis ta. 

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas (Isamaa) selgitas istungil, et kui tema ministeerium oleks omavalitsuste lasteaedade ja koolide investeeringuid plaaninud, pidanuks seda tegema läbi taotluste. «Haridus- ja teadusministeerium nii detailselt investeeringuid ei suuna,» lisas ta. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles