FOTOD JA VIDEO ⟩ Vandaalid lõhkusid Tallinnas Ukraina-teemalise näituse eksponaadi. Korraldaja: tegu on poliitiliselt motiveeritud (8)

Postimees
Copy

Möödakäijad avastasid täna hommikul, et Harju tänaval Talllinna vanalinnas on lõhutud represseeritud ukrainlastele pühendatud näituse «Kommunism = Rašism» paneel. Näituse korraldaja Eesti Mälu Instituut tegi politseile avalduse ja on kindel, et tegemist polnud juhusliku huligaansusega. Politsei juhtunus siiski poliitilist alatooni ei näe.

Eesti Mälu Instituudi juhatuse esimehe Meelis Maripuu hinnangul on tegu teadliku rikkumisega ning politseid on juhtunust teavitatud, kuid lisainfot korrakaitsjatelt ta pole veel saanud.

«Kahjuks on eile (pühapäeval - toim.) õhtupoolikul kella nelja ja seitsme vahel üks näituse tahvel lõhutud. Meie hinnangul on tegu selgelt sihiliku, poliitiliselt motiveeritud teoga, mitte juhusliku huligaansusega,» sõnas Maripuu.

Tema sõnul käsitleb näitus konkreetsete inimsaatuste näitel Nõukogude ja Vene võimude poolt Ukrainas toimepandud mõrvu ja muid tsiviilisikute vastu suunatud kuritegusid 1930. ja 1940. aastatel ja käimasolevas Venemaa sõjas Ukraina vastu.

«Selle teoga on väljendatud oma suhtumist Venemaa Ukraina-vastasesse sõtta. Kahjuks toimus sarnane vahejuhtum ka meie eelmise Ukraina-teemalise näitusega,» ütles instituudi esindaja.

Septembris oli instituut sunnitud ajutiselt eemaldama Toompeal Kuberneri aias avatud Ukraina vabadusvõitluse ajaloole pühendatud näituse, mis samuti jäi vandaalidele ette.

«Politsei hinnangul on tegemist noorte vandaalitsemisega ja nende tegevus ei ole suunatud Ukraina või ukrainlaste vastu,» teatas politsei- ja piirivalveamet esmaspäeva õhtul Postimehele. Kui keegi tunneb videos näha olevad noored ära, palub politsei sellest teada anda kirjutades emailil inna.toater@politsei.ee või helistades numbril 58838959. Samuti võivad noored ise endast politseile märku anda ja tekitatud kahju omanikule hüvitada.  

Dokumentaalnäituse «Kommunism = Rašism» avas 2. detsembril Eesti Mälu Instituut koostöös Ukraina Rahvusliku Mälu Instituudi Riigiarhiiviga. Kuni 9. jaanuarini 2023 avatud näitus on eesti- ja ingliskeelne.

Tallinna Kesklinna vanema Monika Haukanõmme kommentaar:

«Kahetsusväärne ja kurb, et mõnel inimesel jääb kasvatusest puudu. Tahtmata kuidagi õigustada lõhkujate tegevust tuleb siiski nentida, et siin ilmas pole midagi uut. Ühed loovad, teised lõhuvad.

Kesklinna Valitsus soetas hiljuti kolm mobiilset turvakaamerat, et vandaalitsejad ei pääseks puhta nahaga. Meie soov on anda selge signaal, et sellise teo tegijad ei jää leidmata ja karistamata. Kindlasti oleme valmis ühe kaamera paigaldama ka Harju tänaval oleva näituse kaitseks.

Head inimesed! Panen kõigile südamele, kelle sõber või kambajõmm otsustab säärase teo toime panna – ärge nähke temas mitte vaprat mässajat, kes ühiskonna piire julgeb nihutada, vaid vandaali, kes rikub ja lõhub teiste poolt hingega loodu.

Loodan, et selle teo eest vastutavad isikud saab politsei kiirelt kätte ning nad saavad ka väärilise karistuse.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles