Riigikontrolöri märkused sundisid Läänemetsa katuseraha maha kriipsutama

Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Madis Veltman

Riigieelarve jõuab homme kolmandale lugemisele ja seda siiski ilma siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) vastutusalas lasteaedadele-koolidele suunatud miljoniteta. Veidi enne rahanduskomisjoni istungit osutas riigikontrolör vastuolule seaduses ning komisjonil ei jäänud muud üle kui ministeeriumi eelarveread seetõttu lihtsalt maha võtta.

«Kõik hääletamised on tehtud ja materjali valmistatakse ette saali saatmiseks,» ütles rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk (Isamaa) kohe pärast rahanduskomisjoni istungit. Komisjonis tehti tema sõnul kaks hääletust: toetuse leidis see variant, milles olid siseministeeriumi ettepanekud riigieelarvest välja võetud. «Ühtegi neist objektidest eelarvereal ei ole,» kinnitas Kokk, viidates haridusasutustele, mis pidanuks Läänemetsa rahaeraldisest saama ehitatud-remonditud. Läänemetsa sõnul tal riigikogu tööst enam head ülevaadet ei ole.

Riigikogu riigieelarve kontrolli komisjon saatis rahanduskomisjonile eile hommikul märgukirja, kus toonitas, et osa eelarveridu on seadusega vastuolus. Selle järgi ei kõlba siseministril ehitada lasteaedade ventilatsioonisüsteeme ega näiteks sotsist kultuuriministril Nõmme erapraksisest tervisekeskust.

«Nii ei ole kindlasti korrektne,» sõnas riigikontrolör Janar Holm istungil. «Ei saa olla olukorda, kus kultuuriministeerium näeb, et oleks vaja politseinikele palka maksta, ja paneb selle oma eelarvesse. Või näiteks sotsiaalministeerium näeb, et on viimane aeg õhutõrjeseadmeid osta,» tõi ta võrdlusi. «Ei saa nii. See on valitsuse selge tööjaotuse küsimus ja väga põhimõtteline küsimus,» jätkas ta. «Peamine probleem on see, et mitmete eraldiste puhul on tegemist valitsemisalasse mittekuuluvate eraldistega. On selge, et siseministri valitsemisalasse ei kuulu koolide ja lasteaedade ehitus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles