Mets päästis Pärnumaa mehe võlarattasse sattumast

TIMBER AS
Copy
Foto: Timber

Pärnumaa mees Jaan on Timber.ee-s toimunud metsaoksjoniga ülirahul. “Olin kuulnud küll, et metsa oksjoni kaudu müües on võimalik suuremat summat saada, kui loota võib, aga kui ise ei proovi ega ju teada ei saa,“ rääkis Jaan, kellel 2,32 hektari suuruse metsamaa raieõiguse alghinnaks arvutas Timber.ee metsaspetsialist 26 000 eurot. Metsa ostjatel oli samast metsast aga hoopis teine nägemus.

 

Enne Timber AS-i poole pöördumist kaalus mees ka ise küttepuude tegemist ja seejärel siis nende müümist. Selle arvestuste kohaselt oleks ta saanud ise 32 000 eurot, kuid sellest oleks pidanud maha arvestama ka kulud.“ Tuleb vahel teha ka õigeid otsuseid“, oli Jaan tagantjärele südamest rõõmus, et ta seda teed ei valinud. Jaani sõnul ületas oksjon kõik tema esialgsed ootused. Kuna raha oli vaja kiiresti, siis sellepärast ta lootiski just oksjoni peale. Tal endal on olemas metsategemiseks vajalik tehnika, aga kuna oli vaja kiiresti otsustada, siis leidis ta ikkagi vajalikuks oksjonil müümise teed minna. „Ma neid Timberi lugusid olin kunagi netist lugenud. Ja siis mõtlesin, et jutud on nagu ilusad, et ei tea, kas nad ka tõeks osutuvad ja tegelikult ka see nii oli,“ rõõmustas ta. Ka varasemalt oli Jaanile korduvalt vahendajad helistatud metsamüügi teemaliste kõnedega, aga need kõned lõpetas ta kiirelt, öeldes, et ta tegeleb ise metsaga ja metsamaad ei müü ta kunagi maha, kui siis ainult raieõigust. See mets, mis müüki läks, selles oli enamasti haaba, kuuske ja kaske minimaalselt. Oksjoniprotsessi ei pidanud ka Jaan üldsegi mitte keeruliseks. „Oli vaja vaid metsateatis ära teha, veidi oodata ja nii see läks,“ tunnistas ta.

Jälgis pingsalt

Septembris toimunud oksjonit jälgis Jaan ise kogu aeg pingsalt. Esialgu vaadanud ta, et kedagi ei huvitagi ja mõelnud, et äkki on pannud niivõrd kehva metsa müüki, siis aga viimasel päeval hüpanud kellelgi närv alt ära ja hakkas nii öelda rebimine pihta. “Mul oli hirm küll selles osas, et äkki keegi ei tahagi ja mets läheb müüki alghinnaga, et aga hind nii palju kerkis, oli tõepoolest üllatav,“ rääkis Jaan. Ta jätkas, et tal ka sõber müüs oma metsa, mis oli kehvas seisukorras, oksjonil. Masinatega ligi ei saanud, maa oli pehme ja puud olid nii öelda täiesti „hapuks läinud“. Tal tekkisid pärast probleemid küll väljaveo teega, ent ka see tehti lõpuks korda. „Ega temagi lootnud nii palju saada kui ta oksjoni kaudu sai. Praegu on kasvava metsa hind täiesti hullumeelselt kõrges hinnas, kus kasepaberipuu maksab pea rohkem kui männipalk ning kogu aeg liigub ülespoole. Praegu ostetakse juba kolmemeetrist küttepuud 90 euri ruum ja kuiva lepa eest 180 euri ruum, aga see hind ilmselt tõuseb veelgi. Lõpmatuseni ei saa küll hinda tõsta, kusagil tuleb ikka piir ette.“ Hädaldatakse küll erinevates kommentaariumites, et kallis on, aga ega midagi ei ole teha. Elektrihinnad teevad ju seda. Ega siis meil pole üksi keeruline, Soomes ju samamoodi. Elektriarve on 1600 euri, palka saad 3000, siis võtab ikka tummaks küll. „Ma eelmisel aastal vaatasin, et asi läheb börsiga käest ära, siis fikseerisin hinna ära kolmeks aastaks. Nüüd on aasta täis, arved stabiilsed ja ei kõigu niimoodi üles alla. Nii et õigel ajal tuleb teha õigeid otsuseid,“ oli Jaan igati rahul.

Laenude katteks

Saadud rahaga kavatseb Jaan katta kõik varasemalt võetud laenud ning miski osa saadud summast ka investeerida. Ega tal endal ei olnudki otseselt plaani metsa müüa, aga kuna põhitöökoht on mujal, siis leidis ta, et teeb seda aja kokkuhoiu huvides. Timberit julgebJaan soovitada kõigile iga kell. „Oksjoniga läheb reaalse pakkumise peale välja, nii et kindlasti tasub ära,“ tähendas ta. Jaan kinnitas, et juba sellepärast on hea, et oksjonile ei tule petturid ega vangerdajad, vaid sinna tulevad ikka reaalsed tegijad. Kui midagi valesti tehakse, siis selle eest vastutatakse ning lepingutega on kõik tagatud. „Igasuguseid pettureid on,“ hoiatas ta.

Usaldas kogemust

ASi Timber metsaspetsialist Auli Pulk
ASi Timber metsaspetsialist Auli Pulk Foto: Timber

ASi Timberi metsaspetsialist Auli Pulk ütles, et tema töös on parim osa, kui ta on saanud kliendile tuua veel suurema kasumi, kui omanik, ka ise metsateadliku ja praktikuna oskas välja arvutada. „Jaan oli ka ise alguses seda meelt, et võib veidi riski võtta ja kohe mitte kõige kõrgema hinnaga üles panna. Seega usaldas metsa müüja meie kauaaegset kogemust oksjonite korraldamisel ja see tasus kuhjaga ära, sest oksjoni lõpphinnaks kujunes 45 500 eurot, mis on tunduvalt rohkem, kui metsaomanik ise arvutas.“

Kui ka Sina soovid oma raieõigusele või metsakinnistule parimat hinda ja vastutust teostatavate raietööde eest, võta ühendust AS Timber metsaspetsialistidega! Meie konsultatsioon on sulle tasuta!

Helista meile 6665050 või kirjuta info@timber.ee

AS Timber

www.timber.ee

Narva mnt 36, Tallinn

Copy
Tagasi üles