Smart-ID-ga ei saa ka märtsikuistel valimistel valida

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Smart-ID
Smart-ID Foto: Sille Annuk

Juba mitu valimistsüklit on hellitatud lootust, et e-valimiste vahendite hulka lisandub Smart-ID. Märtsikuistel riigikogu valimistel seda veel aga ei juhtu.

Eestis saab e-valimistel osaleda kas ID-kaardi või mobiil-ID-ga. Mullu sügisel ütles riigi valimisteenistuse kommunikatsioonijuht Kristi Sobak Õhtulehele, et Smart-ID ei ole valimistel kasutusel, kuna see pole riigi poolt väljastatud isikut tõendav dokument.

Samas ütles ta, et on arutatud võimalust luua Smart-IDga e-hääletamise võimekus 2023. aasta riigikogu valimisteks.

Küsimust arutati muuhulgas 30. novembri Vabariigi Valimiskomisjoni koosolekul. Detsembri lõpuks valmib elektroonilise hääletamise süsteemile Smart-ID tugi, mille kasutusele võtmist saab valimiskomisjon arutada. Smart-ID kasutuselevõtu küsimust arutab komisjon edasi aga alles aprillis, enne riigikogu valimisi ei pidanud komisjon põhjendatuks kehtivat hääletamise süsteemi muuta.

Komisjoni koosolekul anti muuhulgas hinnang justiitsministeeriumi eelnõule, millega tahetakse seadusesse sisse viia kandideerimisnõue eesti keele oskamise näol. «Komisjon arutas antud teemal ja leidis, et tegemist on kandideerimisõiguse piiranguga, mille mõjusid ning vastavust Euroopa Liidu õigusele pole põhjalikult analüüsitud,» võeti koosoleku protokollis arutelu kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles