Üle 2000 saarlase elektrivarustus taastati, kohati tuli rikkeid juurde

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
11.12.2022 Saaremaa Elektri katkestus Saaremaal. Kaks päeva elektrita olnud Sõmera.  Lume all vajunud elektriliinid. Foto: Sander Ilvest, Postimees
11.12.2022 Saaremaa Elektri katkestus Saaremaal. Kaks päeva elektrita olnud Sõmera. Lume all vajunud elektriliinid. Foto: Sander Ilvest, Postimees Foto: Sander Ilvest

Saaremaa elektrivarustuse olukord ei ole jätkuvalt kiita, kuivõrd Elektrilevi katkestuste kaardi järgi on mõned asumid ikka mitmendat päeva pimedad. Küll aga teatas amet, et ööpäevaga taastati 2300 kliendi elektrivarustus ja rikkeid lahendab kokku sada meest. 

«Hoolimata väga rasketest ilmastikutingimustest õnnestus ööpäevaga elekter Saaremaal tagasi tuua ligi 2300 kliendil. Täna on saarel rikkeid lahendamas 40 brigaadi, kokku 100 meest. Lisaks kaardistatakse 4 drooniga liinide rikkekohti,» teatas Elektrilevi. 

Kui näiteks Aste lähistel on mitmed majapidamised elektrita juba eelmisest nädalast, siis katkestuste kaardilt nähtub, et Tagavere, Saikla ja Ratla piirkond jäi rikke tõttu elektrist ilma täna lõunal. 

Katkestused Saaremaal neljapäevase seisuga kell 14.15
Katkestused Saaremaal neljapäevase seisuga kell 14.15 Foto: Elektrilevi

Rikkekohti otsivad ja elektriliine puhastavad lisabrigaadid töötavad ettevõtte teatel koos vabatahtlikega kahes vahetuses. 

Juhatuse esimees Mihkel Härm lisas, et brigaadid on juba viis ööpäeva teinud võimete piiril tööd ja likvideerinud väga palju rikkeid: «Saaremaal töötab 40 brigaadi ja 100 meest, kes iga päev võitlevad paksu lume, külma ja tuulega, et tuua saarlastele elekter tagasi. Nende tubli töö tulemusel saime ööpäevaga elektriühenduse taastada ca 2300 kliendil.»

Härm täpsustas, et tänase seisuga otsivad rikkekohti neli drooni, millega kaardistatakse kõik olemasolevad rikked. Seejärel saavad brigaadid operatiivselt tuvastatud kohtadesse neid parandama minna. 

Saarel olevate elektrigeneraatorite paigutus määratakse koostöös Saaremaa kriisikomisjoniga ning peamiselt ühendatakse need piirkondadesse, kus on elektrikatkestus juba pikalt kestnud. Generaatorite ühendamine ja hooldamine toimub koostöös päästeameti ja merepäästega.

Tööd jätkuvad koostöös Saaremaa kriisikomisjoni, päästeameti, merepääste ja vabatahtlikega veelgi suuremate jõududega. Elektrilevi kriisikomisjon töötab selle nimel, et inimeste elektrivarustus esimesel võimalusel taastada, märkis amet pressiteates. 

Nädalavahetusel maha sadanud jäitevihm ja suur lumekogus muutsid oksad raskeks ning need murdusid ja tekitasid palju mahukaid rikkeid elektriliinidel. Uus torm kukutas puid ja oksi liinidele ning teedele juurde. Samuti tõi torm endaga kaasa tugeva lumetuisu.

Elektrilevi palub inimestel elektriliine mitte ise kontrollima minna, kuna see on katkenud juhtmete tõttu eluohtlik.

Andke elektrikatkestustest teada rakenduse MARU kaudu. See võimaldab elektririkete korral kiiremat infovahetust teavitaja ja Elektrilevi vahel.

Jooksvat infot katkestuste arvu ja piirkondade kohta saab jälgida Elektrilevi katkestuste kaardilt.

Käitumisjuhiseid elektrivarustuse katkemise korral leiab olevalmis.ee kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles