TTJA: pürotehnika saatmine tavapostiga on keelatud

BNS
Copy
Pürotehnikat tavapostiga saata ei tohi.
Pürotehnikat tavapostiga saata ei tohi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Detsembriga on maksu- ja tolliamet tuvastanud postisaadetistest sadu pürotehnilisi tooteid, mille omandamiseks puudus tellijal seadusejärgne õigus – sellest tulenevalt juhib tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) tähelepanu, et pürotehniliste toodete tavapostiga saatmine on Eestis keelatud.

«Aastavahetuse ootuses on hoogustunud pürotehniliste toodete soetamine internetist, sealhulgas välismaistest e-poodidest. Riigiti on pürotehniliste toodete müüginõuded erinevad, mistõttu võib ostukorvi sattuda ka tooteid, mille omandamine ja kasutamine on Eestis keelatud või nõuab eriluba. Juhime tähelepanu, et pürotehniliste toodete postiga saatmine on Eestis keelatud – need peetakse tollis kinni ning kontrollitakse tellija õigust toodet omandada. Rikkumise tuvastamisele võib järgneda väärteomenetlus ja tellitud toodete hävitamine,» kommenteeris TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

TTJA paneb inimestele südamele, et pürotehnika tellimisel peab valima tarneviisiks alati kullerveo või ise järele tulemise; jälgima toote kategooriat ja oma vanuse vastavust: F1-kategooria tooteid võib soetada vähemalt 12-aastane isik, arvestades seejuures tootja märgitud vanusepiiri pürotehnilise toote pakendile; F2-, F3-, T1- ja P1-kategooria toodete ostmiseks peab olema vähemalt 18-aastane; silmas pidama, et F4-, T2- ja P2-kategooria tooted ning paugutid on tavatarbijatele keelatud, ning arvestama, et pürotehniliste toodete tellimine või toomine ELi-välistest riikidest on TTJA veoloata keelatud.

Ohutusreeglid pürotehnilise toote kasutamisel leiab TTJA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles