Guterresi sõnul pole kõnelusi Venemaa ja Ukraina vahel lähiajal loota (1)

BNS
Copy
ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: Xie E/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres usub, et läbirääkimisi Venemaa ja Ukraina vahel lähiajal ei toimu, teatas esmaspäeval ukrainlaste uudistekanal Unian.

Guterres ütles seda sõjaga seotud probleemidega seoses korraldatud pressikonverentsil tehtud avalduses.

Peasekretäri sõnul on ÜRO huvitatud muu hulgas näiteks vangide vahetamise kiirendamisest.

«Ma ei ole optimistlik lähituleviku tõhusate rahuläbirääkimiste võimalikkuse suhtes. Usun, et sõjaline vastasseis jätkub ja me peame veel ootama hetke, mil tõsised rahuläbirääkimised võimalikuks saavad. Ma ei näe neid praegu silmapiiri lähedal. Seega koondame jõupingutused olukorra muudele aspektidele nagu näiteks teraviljaleppe efektiivsuse tõstmisele ja tõhusamale vangidevahetusele,» lisas ÜRO peasekretär.

Guterres avaldas siiski lootust, et Venemaa sõda Ukraina vastu saab läbi 2023. aastal.

«Kui ma ütlesin, et ma ei näe lähiajal võimalusi rahukõnelusteks, siis ma ei pidanud silmas tervet 2023. aastat. Loodan väga, et 2023. aastal suudame Ukrainas siiski rahu saavutada,» resümeeris ÜRO peasekretär.

Ukraina kaitseministeeriumi luurepeavalitsuse juht Kõrõlo Budanov on avaldanud arvamust, et lahingud Ukrainas peaksid lõppema järgmise aasta suveks. Samas on Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi märkinud, et ta ei tea, millal sõda lõppeda võib.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles