ERAKONDADE REITINGUD ⟩ Reformierakonna ja EKRE vahe on vähenemas (7)

BNS
Copy
Peaministri Kaja Kallase poolt juhitud Reformierakond juhib jätkuvalt reitinguedetabelit, kuid EKRE on neil kannul.
Peaministri Kaja Kallase poolt juhitud Reformierakond juhib jätkuvalt reitinguedetabelit, kuid EKRE on neil kannul. Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade reitingutabeli esikolmik püsib muutumatuna, kuigi liidrikohta hoidva Reformierakonna ja teisel kohal oleva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) vahe on vähenemas.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,8 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 25 protsenti ja Keskerakonda 15,5 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

EKRE toetuse langus ning Keskerakonna toetuse tõus on viimase kahe nädala tulemuste põhjal selgelt peatunud. Võrreldes kahe nädala taguste tulemustega on EKRE toetus ühe protsendipunkti võrra kõrgem ja Keskerakonna toetus 1,2 protsendipunkti võrra madalam.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 9,7 protsendiga, Isamaa 6,9 protsendiga ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 6,6 protsendiga.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,6 protsenti ja opositsioonierakondi 40,5 protsenti vastajatest.

Eelistuseta valijaid järjest vähem

Tartu Ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul on nelja suurema toetusega erakonna toetuste vahe märkimisväärne ning vähemalt praegu on kõigi positsioon paigas ja kindlad.

«Reformierakonna toetus püsib stabiilselt 32 protsendi kandis. EKRE on oma toetuse languse peatanud 25 protsendi juures ning Keskerakonna reiting püsib natuke kõrgemal kui 15 protsenti. Eesti 200 on viimastel nädalatel positsiooni parandanud ning jõudnud kümne protsendi lähedale. Vahed nelja esimese erakonna vahel on suured,» märkis Mölder.

Isamaa ja sotsiaaldemokraate toetus jääb kuue ja seitsme protsendi vahele.

«Viimastel nädalatel on märgatavalt langenud eelistuseta valijate osakaal, mis on enne valimisi oodatav. See on praegu natuke enam kui 40 protsenti. Osade valijate eelistused selguvad alles valimiste eelõhtul ning selleks ajaks võiks oodata, et see näitaja langeb kuskile 35 protsendi kanti. Just umbes nii palju on eeldatavasti neid inimesi, kes valima ei lähe,» ütles Mölder.

Kui riigikogu valimised peaksid toimuma praegu, siis saaks Reformierakond 37 kohta, EKRE 27 kohta, Keskerakond 16, Eesti 200 üheksa ning Isamaa ja sotsiaaldemokraadid kumbki kuus kohta.

«Sellises riigikogus oleksid realistlikud koalitsioonid ainult Reformierakonna osalusel. Oravad võiksid moodustada valitsuse Keskerakonnaga või koos Eesti 200-ga, võttes viimasel juhul kampa ka kas sotsid või Isamaa. EKRE, Keskerakond ja Isamaa hetkeseisuga valitsust moodustada ei saaks,» lisas Mölder.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles