NÕUANDED ⟩ Loomakaitse selts kutsub üles loomi ilutulestikust säästma (2)

Postimees
Copy
Viljandi loomade varjupaika tuli möödunud aastavahetuse öö jooksu väljakutse ühe koera pärast, küll aga märgiti varjupaigast, et leitud ja kadunud loomadest oli palju teateid ühismeedias.
Viljandi loomade varjupaika tuli möödunud aastavahetuse öö jooksu väljakutse ühe koera pärast, küll aga märgiti varjupaigast, et leitud ja kadunud loomadest oli palju teateid ühismeedias. Foto: Urmas Luik

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) kutsub inimesi üles hoidma jõulurahu ja ka aastavahetusel valima ilutulestiku asemel tähistamiseks loomasõbralikuma viisi. Nii kodu- kui ka metsloomade jaoks on ilutulestiku paugud ja valgussähvatused hirmutavad, tuletab selts meelde. 

Kui aastavahetuse pidustustega on võimalik igal loomaomanikul arvestada ning oma loom selleks ette valmistada, siis mitu päeva enne aastavahetust lastavat saluuti ei oska keegi ette näha. 

«Viimastel aastatel on ilutulestiku laskmine muutunud tavaliseks ka jõulupidustuste ajal. Jõulud on traditsiooniliselt rahu aeg ja ilutulestiku laskmine on lausa kohatu,» ütles ELSi otsese abistamise juht Elis Järvsoo. «Ka aastavahetusel võiks eelistada pigem hääletut ilutulestikku või kasutada muid alternatiive. Loomad kindlasti tänavad,» lisas ta.

Imelikud valgussähvatused ja tugevad, korduvad paugud tekitavad loomadele stressi ja nende reaktsioon hirmu tekitajale võib olla erinev. Hirmule viitavad põgenemine, peitumine, tardumine ja paaniline värisemine. Koerad võivad veel ilastada, lõõtsutada, uluda, haukuda ning anda märku oma kehakeelega. Nii mõnelgi koeral võib peale esimest ilutulestiku kogemust tekkida hirm igasuguse tugevama müra ees.

Loomakaitse seltsi nõuanded enne aastavahetuse ilutulestikku ja paugutamist

  • Samal päeval väsita oma looma jalutuskäigu, aktiivse tegevuse või mõttemänguga.
  • Põllumajandusloomad aja ilutulestiku ajaks lauta või talli, lemmikloomad hoia samuti siseruumis.
  • Pane loomale mängima mõõduka heliga raadio või televiisor.
  • Kata siseruumi aknad nii, et valgussähvatused ei paistaks sisse.
  • Veeda loomaga ise aega ja paku toredat tegevust.
  • Looma tõsise stressi korral küsi eelnevalt nõu veterinaarilt.

«Kahjuks ei ole meil võimalik metsloomi kaitsta teistmoodi kui ilutulestikku mitte lastes või kasutades alternatiive. Ammugi ei tohiks saluuti lasta loodus- ega maastikukaitsealadel, hoiualadel, loomaaedade ja -parkide läheduses, loomafarmide ja tallide kõrval, loomade varjupaikade juures,» loetles Järvsoo.

Selts manitseb ka üle kontrollima looma kiipi ja kindlustama, et andmed on registrisse kantud. Kui loom aastavahetusel kadunuks jääb, tuleks viivitamatult alustada otsingutega ja teavitada lähimat loomade varjupaika ja kohalikku omavalitsust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles