Ratas Karise tagasilükatud seadusest: otsustame täna, kuidas edasi minna

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles president Alar Karise otsust jätta perehüvitiste tõusu seadus välja kuulutamata, et fraktsioonid üritavad täna jõuda ühisele meelele, kuidas edasi minna.

«Kui president näeb seal põhiseadusega vastuolu, siis fraktsioonid peavad seda kindlasti arutama. Ma olen palunud, et täna koguneks lõuna ajal riigikogu vanematekogu, et aru saada, mis on fraktsioonide tunnetus ja kas ollakse valmis tegema sel teemal ka erakorraline istung,» märkis Ratas.

Teatavasti 28. detsembril riigikogus erakorraline istung juba toimub. Täna arutatakse seda, kas erakorraliseks istungiks saavad fraktsioonid välja kujundada ühise seisukoha, kuidas edasi minna: kas hakata seda muutma või teha seda muutmata kujul.

Konkreetsemalt Karise argumente Ratas praegu arvustama ei hakanud ning kordas, et neid arutab fraktsioon omakeskis.

Jaanus Karilaid: loodan, et riigipea väljendas end veidi ebatäpselt

Väidetav õigusselgusetus on iseenesest tõepoolest kaalukas sisuline argument, millele tuginedes võib president jätta seaduse välja kuulutamata ja siin peab seadusandja vastava vaidlustatud sätte kriitilise pilguga üle vaatama ning seaduse sõnastust korrigeerima, kui peaks olema võimalik sätte tegelikku sisu ja mõtet paremini ning normiadressaadi jaoks selgemalt edasi anda. Ühesõnaga, kas ka tegelikult on vaja ja saab sõnastust täpsemaks korrigeerida sõltub nüüd edasise menetluse käigus.

Samas teen ka väikese etteheite Presidendi suunal ja see puudutab väidet: «Mainin aga teisigi kaalutlusi, mis ei puuduta vastuolu põhiseadusega, ent sunnivad mind siiski seadust mitte välja kuulutama,» sõnas president Karis. Leian, et presidendil ei saa olla muid kaalutlusi peale põhiseadusega vastuolu, mis saaks teda sundida seadust välja kuulutamata jätma. Presidendil ei ole subjektiivse ega poliitilise veto õigust ja seepärast loodan, et riigipea lihtsalt väljendas end seekord veidi ebatäpselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles