Seeder: oleme valmis Karise soovitud sätteid muutma (3)

Copy
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Madis Veltman

Kuigi president Alar Karise sõnul on perehüvitiste seadus põhiseadusega vastuolus ja ta jättis seetõttu selle välja kuulutamata, loodab Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder seaduse siiski järgmisel nädalal vastu võtta.

President Karis jättis neljapäeval välja kuulutamata perehüvitiste seaduse ja perekonnaseaduse muutmise seaduse, kuna hindas ühe elatise maksmisesse puutuva lause olevat vastuolus põhiseadusega. Isamaa erakonna esimees Helir-Valdor Seeder lubab pressiesindaja sõnul leida olukorrale kiire lahenduse, et seadus saaks hakata plaanipäraselt kehtima uuest aastast.

«Meie oleme valmis seda sätet muutma,» kinnitas Seeder, et presidendi hinnanguga arvestamine muudaks seaduse õigusselgemaks.

Kuna kõnealune lause, mis käsitles lasterikka pere toetuse suhet elatise maksmisele, lisandus seaduseelnõusse riigikogu menetluses ja Reformierakonna soovil, sõnas Isamaa esimees, et nüüd tuleb teema koalitsioonipartneriga läbi arutada.

Uus seadus peaks jõustuma juba esimesest jaanuarist ja Seedri hinnangul peaks olema võimalik presidendi poolt parlamenti tagasi saadetud seadus uuesti vastu võtta juba uuel nädalal, kui riigikogu erakorraliselt koguneb.

«Tõenäoliselt ei tohiks see suuri probleeme ja pingeid riigikogus tekitada, sest kõik viis erakonda toetasid eelnõu vastuvõtmist ja on huvitatud eelnõu 1. jaanuarist rakendamisest,» sõnas Seeder.

Sibul: sotsid kasutavad olukorda ära

Erakonna peasekretär Priit Sibul tuletas samuti meelde, et detsembri algul võeti seadus üksmeelselt vastu, kuid nüüd pärast presidendi otsust plaanivad sotsid neile kaikaid kodarasse visata. 

«Nüüd, kui president saatis seaduse üheks paranduseks tagasi riigikogule, soovivad sotsiaaldemokraadid hakata järsku Eesti perede elujärje parandamisele kaikaid kodaraisse viskama,» kurvastab Sibul.

Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Tairo Lutter

«President Alar Karis saatis seaduse tagasi riigikokku, viidates seal ühe elatise arvestamisega seotud sätte võimalikule vastasusele põhiseadusega. Kogunenud riigikogu vanematekogu avaldas soovi viidatud puudus kõrvaldada ja seda juba enne aastavahetust, et seadus võiks jõustuda plaanijärgselt ehk 1. jaanuarist. Näiliselt ainsaks murekohaks võib sellele plaanile saada sotsiaaldemokraatide avalik üleskutse seadust märgatavalt muuta,» arutles ta. 

«Sotsid kasutavad presidendi poolt eelnõu pisiparanduseks tagasi saatmist ära ja soovivad seaduse sisu märkimisväärselt ümber teha. Seda olukorras, kus kõik Eesti pered elavad ootuses, et juba jaanuaris tõusevad neile makstavad perehüvitised,» ütles Sibul.

«Kõrge inflatsiooni ajal ja eriti kõrgete kuludega talveajal on väärtuslik iga lisaeuro ja seadus tõstab toetussummasid kõigile lastele, mitte ainult paljulastelistele peredele. Seetõttu on oluline, et seadus saaks kiiremas korras vastu võetud ja kõigi Eesti perede elujärg tõuseks,» loetles ta. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles