Häirekeskus: turvalisteks pühadeks varusta kodune apteek vajalikuga

Postimees
Copy
Häirekeskuse number 112.
Häirekeskuse number 112. Foto: Tairo Lutter

Häirekeskus valmistub saabuvateks pühadeks, sest varasemate aastate kogemuse põhjal on oodata 112 kõnede arvu tõusu. Üle poolte hädaabikõnedest on seotud tervisemuredega, mistõttu soovitab häirekeskus koju varuda vajalikud esmaabitarbed ja koduse ravi vahendid.

Hädaabinumbrile 112 helistatakse pühade ajal tavapärasest rohkem, mistõttu hoiatab häirekeskus mõnevõrra pikema kõneooteaja eest.

«Kui valid hädaabinumbri, siis oota kuni kõnele vastatakse. Kui katkestad kõne, siis liigud ootejärjekorra lõppu ning pead liinile saamiseks kauem ootama,» jagas soovitust häirekeskuse operatiivjuht Janek Murakas.

Kui tavapäraselt on kiirabi kutseid ööpäevas 600 kuni 700, siis eelmise aasta jõulupühade ajal saadeti kiirabi abivajajateni 844 korral ööpäevas.

Kõige enam oli väljasõite südameprobleemide ja kõrge vererõhu tõttu, järgnesid kõhuvalu, hingamishäirete ja viirusinfektsiooniga seotud kutsed. Tavapärasest enam oli ka pikaajalise alkoholi liigtarvitamisega ning vaimse tervisega seotud muresid.

«Paraku on jõulupühadel ka rohkem lähisuhtevägivalda. Kui tavapäraselt saame ööpäevas keskmiselt 33 lähisuhtevägivalla teadet, siis möödunud aasta pühade perioodil teavitati koduvägivallast 47 korral ööpäevas,» ütles Murakas.

Üle poolte hädaabinumbrile tulevatest kõnedest ei kvalifitseeru hädaabi alla, sest helistatakse kogemata, vajatakse sotsiaalset abi, ei osata mujale pöörduda või kirjeldatud mure ei vaja tegelikult operatiivabi.

«Helistati ka kergemate külmetushaiguste korral ning nõuti kiirabi väljasõitu, kuna kodus ei olnud palavikualandajat, seda oli antud liiga väikeses annuses või kodus ei olnud kraadiklaasi. Samuti kurdeti kõhuvalu ja oksendamist, mis oli tingitud ülesöömisest,» rääkis häirekeskuse operatiivjuht Murakas.

Ta rõhutab, et hädaabinumbrile tuleb helistada, kui ohus on kellegi elu, tervis või vara ning vaja on kiiret kiirabi, politsei või pääste abi. Kui on vaja tervisealast nõu, siis tasub helistada perearsti nõuandeliinile 1220 või lastearsti nõuandeliinile 1599.

Mis võiks leiduda koduapteegis?

Igapäevaselt tarvitatavad ravimid (vähemalt nädala jagu)

Valuvaigisti ja palavikualandaja

Allergiaravim

Meresoolaga ninasprei- või tilgad

Kõhuvaevusi leevendavad ravimid

Söekapslid või tabletid

Haavasalv ja põletust leevendav geel

Kraadiklaas

Erineva suurusega plaastrid ja rullside

Desinfitseeriv lahus

Käärid ja väikesed pintsetid

Muud vahendid, mis vastavad teie pere vajadustele.

Millised numbrid võiks mobiili salvestada?

112 – hädaabi (kiirabi, politsei, pääste)

1247 – riigiinfo telefon (koroonaviirusega, maanteedega, keskkonnaga, politseiga ja tuleohutusega seotud info)

1220 – perearsti nõuandeliin

12252 – ämmaemanda nõuandeliin

1599 – lastearsti nõuandetelefon

16662 – mürgistusinfoliin

116 006 – ohvriabi kriisitelefon

116111 – lasteabi

660 4500 – vaimse tervise tugiliin

900 0112 – loomaarsti nõuandeliin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles