VÄLKVIDEO ⟩ Poliitikud: mõnikord võib poliitiline tahe varjutada õigusselguse

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Riigikogu liikmed Eduard Odinets (SDE) ja Siim Kiisler (Parempoolsed) rääkisid Postimehe otsesaates, et teinekord võib poliitiline tahe seadus läbis suruda olla nii suur, et ei panda enam tähele, et kas otsustatu on ka juriidiliselt pädev. Just nii juhtus peretoetustega, mille president riigikogule tagasi saatis.

Eduard Odinetsi sõnul võtab riigikogu pea iga päev vastu mõne seaduse ja seaduste kallal töötavad parimad juristid.

Ta lausus, et ilmselt selle seadussätte puhul, mida president pidas põhiseadusega vastuolus olevaks, ei märganud nii juristid justiitsministeeriumis, kes seda seadust ette valmistasid, kui ka juristid riigikogus, seda õigusselgusetust. Ta selgitas, et ka presidendil läks kaks nädalat, et seadust tõlgendada.

Siim Kiisler lausus, et kohati käituvad poliitikud nii, nagu öeldi tudengipõlves, et pingeline töö sessi ajal, tagab puhkuse terve semestri jooksul - vahepeal lased lõdvalt ja siis viimasel hetkel pingutad. Ta selgitas, et kuna seadused tahetakse vastu võtta selleks hetkeks, kui vastu saab võetud riigieelarve, siis võivadki tähtajad umbe joosta.

«Siis tuleb keegi hea mõttega, et lisame sinna ühe lause juurde ja siis tuleb teine mõttega, et paneme sinna teise lause ka juurde, mis oligi selle juriidilise selgusetuse põhjus,» rääkis Kiisler, lisades, et kui viimasel hetkel ei jõuta enam süveneda, siis võibki juhtuda, et poliitilise tahtega sõidetakse kõigest üle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles