Väliskülastajad tõid Eestisse mullu 900 miljonit eurot

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistid Tallinnas, Raekoja platsil.
Turistid Tallinnas, Raekoja platsil. Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga statistika kohaselt kasvas väliskülastajate reisidelt teenitud tulu mullu 11 protsenti 900 miljoni euroni.

Eesti Panga statistikaosakonna metoodik Andres Kerge selgitas, et kui 2011. aastal eksporditi reisiteenuseid kokku ligi 900 miljoni euro eest, siis reisiteenuste import moodustas samal ajal 554 miljonit eurot ning kasvas aastaga 17 protsenti.

Reisiteenuste eksport ületas importi 343 miljoni euro võrra ning see moodustas ligikaudu 2 protsenti Eesti sisemajanduse kogutoodngust (SKT).

Reisiteenuste eksport moodustas Eesti teenuste väliskaubandusest 23 protsenti ja import 21 protssenti.

2011. aastal külastas Eestit ligi 5,3 miljonit väliskülastajat ehk 13 protsenti enam kui 2010. aastal. Euroopa Liidu elanike külastused moodustasid koguarvust 81 protsenti, Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) osakaal oli 12 protsenti. Euroopa Liidu riikide elanike külastuste arv suurenes aastaga 12 protsenti, SRÜ oma 18 protsenti.

Külastuste koguarvust pooled olid mitmepäevakülastused ning see osakaal pole aastaga muutunud. Eelmisel aastal oli mitu päeva Eestit külastanud reisija siin keskmiselt neli päeva ehk sama palju kui 2010. aastal.

Külastajatest ülekaalukas osa, 42 protsenti, tuli Soomest, pooled neist viibisid Eestis vaid ühe päeva. Soomlaste kulutused moodustasid 46 protsenti reisiteenuste ekspordist. Venemaa osakaal külastuste koguarvus ning külastajate kogukulutused reisiteenuste ekspordis olid mõlemad 11 protsenti. Rootsi vastavad näitajad olid 6 ja 8 protsenti.

Eesti elanikud külastasid 2011. aastal välisriike 3,8 miljonil korral ehk 8 protsenti rohkem kui aasta varem.Eesti elanike Euroopa Liidu riikidesse tehtud reiside arv suurenes aastaga 6 protsenti ja hõlmas väliskülastuste koguarvust 67 protsenti. Reisimine SRÜsse kasvas aastaga 12 protsenti ning selle riigigrupi osatähtsus väliskülastustes oli 18 protsenti.

Eesti residentide välisreiside sihtmaad olid valdavalt naaberriigid: külastused Soome hõlmasid 24 protsenti, Venemaale 16, Lätti 11 ja Rootsi 7 protsenti. Eesti elanike uuteks populaarseteks puhkusesihtriikideks kujunesid suvel Türgi ja Tai ning talvel India.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles