Stoltenberg kutsus taas üles suurendama toetust Ukrainale

BNS
Copy
Jens Stoltenberg Rootsis julgeolekukonverentsil kõnelemas.
Jens Stoltenberg Rootsis julgeolekukonverentsil kõnelemas. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kutsus pühapäeval Rootsis korraldatud julgeolekukonverentsil esinedes üles suurendama Ukraina toetust, vahendas ukrainlaste uudisteportaal Unian meediakanali Ameerika Hääle informatsiooni.

Säleni julgeolekukonverentsil esinenud Stoltenbergi hoiatusel võib Venemaa alahindamine kaasa tuua «märkimisväärseid tagajärgi Põhja regiooni julgeolekule».

«On võimatu öelda, millal ja kuidas sõda Ukrainas lõpeb. Kuid me teame, et enamik sõdu lõppeb läbirääkimiste laua taga. Tõenäoliselt ka see. See, mida ukrainlased läbirääkimiste laua taga suudavad saavutada, sõltub nende tugevusest. Seega, kui me tahame rahumeelset läbirääkimistega lahendust, kus Ukraina jääb iseseisva demokraatliku riigina Euroopas püsima, siis on kiireim viis selle saavutamiseks toetada Ukrainat. Relvad on tegelikult tee rahuni,» rääkis peasekretär.

Samuti märkis Stoltenberg, et julgeolekuolukord Euroopas on igaveseks muutunud.

«Moskva režiim tahab teistsugust Euroopat. Venemaa tahab kontrollida naaberriike ning näeb demokraatiat ja vabadust ohuna. See seab Venemaa pidevasse vastasseisu läänega. Seega, isegi kui see sõda lõppeks, siis jäävad meile probleemid suhetes Venemaaga,» sõnas peasekretär.

Stoltenberg tõi välja, et Ukraina väed on tekitanud Venemaale Ukrainas suuri kaotusi, kuid venelased on näidanud valmisolekut võtta suuri riske ja kanda suuri inimkaotusi.

«Nad on mobiliseerinud juba 200 000 täiendavat sõdurit. Lisaks teame, et nad võivad saada palju uut varustust ja mis võib-olla kõige olulisem, et pole märki Venemaa ambitsioonide muutumisest. Venemaad on ohtlik alahinnata,» ütles Stoltenberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles