Keskerakond: vähktõve ravimite käibemaksu tuleb alandada

BNS
Copy
Kersti Sarapuu.
Kersti Sarapuu. Foto: Dmitri Kotjuh

Keskerakonna fraktsioon toetab teisipäeval riigikogus esimesel lugemisel olevat eelnõu, mis langetab vähktõve ravimite käibemaksu ja annab õiguse hüvitada raviks mõeldud ravimi käibemaks.

Fraktsiooni aseesimehe Kersti Sarapuu sõnul on väga kurb, kui paljud perekonnad peavad vastu võtma sõnumi, et nende lähedane on haigestunud vähki. Tema sõnul on inimesi, kellele ei mõju haigekassa ravimite loetellu kuuluvad ravimid ning kes otsivad uusi alternatiive, tasudes nende eest krõbedat hinda.

«Nende seas on ka osa vähihaigeid, kelle ravimid on ametlikud, arstide soovitatud, aga kallid. Nendele peredele, kel ei ole võimalust ravimeid osta, tulevad appi vähiravifondid, kes on sunnitud inimesi aidates riigile käibemaksu maksma. Keskerakonna fraktsioon on seisukohal, et haigekassale tuleb anda õigus hüvitada vastavatele ühendustele annetuste eest ostetud vähktõve ja muude pahaloomuliste kasvajate raviks mõeldud ravimi käibemaks,» selgitas Sarapuu.

Eelnõuga soovitakse täiendada käibemaksuseadust uue viieprotsendilise vähendatud käibemaksumääraga – selle järgi on valdkonna eest vastutaval ministril võimalik kehtestada määrusega nimekiri vähktõve ja muude pahaloomuliste kasvajate raviks mõeldud ravimitest, mis maksustatakse viieprotsendilise käibemaksumääraga.

Samuti soovitakse eelnõuga anda haigekassale õigus hüvitada mittetulundusühingutele, sihtasutusetele või usulisetele ühendustele annetuste eest ostetud vähktõve ja muude pahaloomuliste kasvajate raviks mõeldud ravimi käibemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles