Lääne-Harju valda lisandus aastaga 600 elanikku

Postimees
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Lääne-Harju valla elanike arv on 1. jaanuari seisuga 13 604, mis tähendab, et 2022. aastal lisandus valda 600 inimest.

Kõige rohkem suurenes elanike arv Paldiski linnas – 230 inimese võrra, Laulasmaale lisandus 83 inimest ja Kloogaranda 32. Klooga alevikku kolis juurde 30, Meremõisa 29, Harju-Ristile 23, Tuulnasse 17 ja Lohusallu 10 uut elanikku. Väiksematest paikadest suurenes elanike arv Kasepere, Karilepa, Langa, Madise, Määra, Põllküla ja Änglema külas.

«Lääne-Harju vald on jätkuvalt üks kiiremini arenevaid omavalitsusi, mille kasuks räägib ka see, et siin on piisavalt ruumi nii elamiseks kui ettevõtluseks. Me töötame selle nimel, et kõik kodulähedased teenused oleksid mitte lihtsalt tagatud, vaid need oleksid ka tasemel. Oma inimeste ja keskkonna heaolu nimel me kvaliteedis mööndusi ei tee,» ütleb Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat. Vallavanema sõnul on tervitatav ka see, et uute elanike seas on väga erineva profiiliga inimesi, mis tähendab, et siinne elukeskkond läheb peale kõigile. «Oma osa on ka valda elama asunud Ukraina sõjapõgenikel,» lisab Saat.

Rahvastikunäitajate põhjal võib lugeda kiiremini arenevateks piirkondadeks Lääne-Harju vallas Laulasmaa-Kloogaranna-Tuulna ning Padise ja Harju-Risti piirkondi.

Vanusegruppide kaupa on elanike arv kõige suurem tööealiste ehk 19–60-aastaste seas, neid on 60 protsenti valla elanike koguarvust. Noori ja lapsi vanuses 0–19 aastat on meie vallas 21 protsenti, vanemaealisi (64+) 19 protsenti.

2022. aastal registreeriti vallas 116 lapse sünd, nendest 65 poissi ja 51 tüdrukut. Manalateele lahkus 204 inimest.

Lääne-Harju vallavalitsus tuletab meelde, et kõigil valla elanikel, kes pole end veel tolleks registreerinud, tasub seda teha. «See on kasulik mõlemale poolele – elanikule on mitmeid boonuseid, vallale laekub aga maksuraha. Viimase saab suunata meie valla arengusse ehk siis investeerida elanike heaollu,» ütleb Saat. Ühe boonusena paljudest toob vallavanem välja 60-protsendilise sõidusoodustuse Elroni rongides, mis lepingu pikendamisega kehtib ka sel aastal.

«Rongisõitjatele on sel aastal hea uudis ka see, et lisanduvad ekspressrongid, mis võimaldavad sihtkohta jõuda veelgi kiiremini. Samuti on Lääne-Harju valla elanikele loodud ohuteavitussüsteem, mis annab tasuta tekstisõnumiga operatiivselt infot eesseisvast ohtlikust ilmaolust või muust võimalikust kriisist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles