Rahvusooper Estonia himustab järjest suuremat tükki Tammsaare pargist (17)

Copy
Juurdeehitise eskiis, mille järgi laieneks rahvusooper Estonia hoone Pärnu maanteeni.
Juurdeehitise eskiis, mille järgi laieneks rahvusooper Estonia hoone Pärnu maanteeni. Foto: QP Arhitektid OÜ/rahvusooper Estonia

Rahvusooperi esialgne juurdeehitise plaan, mis sai tuntuks kui «punane kast», kahvatub uue eskiisi kõrval, mille alusel tahavad Estonia esindajad taotleda detailplaneeringu algatamist.

Estonia juurdeehitise probleem sai alguse riigikogust, mille kultuurikomisjon soovitas riiklikult tähtsate kultuuriehitiste nimekirja just rahvusooperi uut saali, ja seda praeguse hoone juurdeehitise näol. Häda on selles, et sobiv maa kuulub Tallinna linnale ja hõlmab osa Tammsaare pargist, mille uuendamisele kulutas linn mõne aasta eest kaks miljonit eurot. Eriti resoluutselt on parki ehitamise vastu nii linna kui ka riigi muinsuskaitseamet. Kõige tipuks kerkiks juurdeehitis UNESCO maailmapärandi hulka kuuluva vanalinna bastionide vööndisse.

Kõigi nende erimeelsuste lahendamiseks moodustati komisjon, kuhu kuuluvad nii Tallinna linna kui ka rahvusooper Estonia esindajad. Komisjoni viimatine koosolek toimus neljapäeval ja seda võiks iseloomustada sõnaga «positsioonisõda». Rahvusooperi esindajad seisid kindlalt juurdeehituse plaani eest ning linna esindajad sama kindlalt selle vastu. Samuti kõlasid ühelt poolt soovitused ehitada uus ooperimaja kuhugi mujale ja teiselt poolt põhjendused, miks pole võimalik seda teha. Viimaste kuude jooksul ongi ainsaks edasiminekuks olnud juurdeehitise uus eskiis. Selle teoks saamisel oleksid lahendatud kõik rahvusooperi ruumidega seotud probleemid. Aga ühtlasi kaoks ka suur tükk looduskaitse all olevast Tammsaare pargist ja kannatada saaksid selle all olevad muinsuskaitsealused bastionimüürid.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles