Välisministeerium: Eesti territoriaalmeri vajab külgvööndit

BNS
Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Phil Noble

Välisministeeriumi ettepanekul arutas valitsuskabinet Eesti merealal külgvööndi kehtestamist ja ministeeriumid said ülesande analüüsida külgvööndi kehtestamise mõjusid, koostada seisukohad ning tuua küsimus tagasi kabinetti kuu aja pärast.

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) sõnul annab Eesti merealal külgvööndi kehtestamine võimaluse kontrollida Eesti territoriaalmere lähtejoonest kuni 24 meremiili kaugusele Eesti õigusaktide täitmist ja mõjub seega positiivselt ka julgeolekule, keskkonna kaitsele ning meres leiduvaid arheoloogilise ja ajaloolise väärtusega esemete kaitsele.

Külgvööndis võib rannikuriik kontrollida oma territooriumil või territoriaalmeres tolli-, maksu-, immigratsiooni- ja sanitaarvaldkonna õigusaktide rikkumist, ning rikkujaid ka vastutusele võtta. Kontrolliõigus ei laieneks välisriikide sõjalaevadele ega välisriikide mitteärilistel eesmärkidel kasutatavatele laevadele.

«Pean otsust oluliseks sammuks Eesti julgeoleku tugevdamisel, sest nii omame paremat ülevaadet meie rannikualal toimuvast,» ütles Reinsalu. «Kindlasti avaldab selline kontrolli laiendamine soodsat mõju ka keskkonnakaitsele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles