Zelenskõi sõnul ei lase okupandid kedagi Ukraina sõjavangide juurde

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: YURIY DYACHYSHYN/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tõi esmaspäevases pöördumises välja, et mitte ükski rahvusvaheline organisatsioon pole veel leidnud võimalusi pääsemaks ligi kohtadesse, kus Venemaal hoitakse Ukraina sõjavange.

Zelenskõi sõnul viibis täna Kiievis Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) praegune esimees ja Põhja-Makedoonia välisminister Bujar Osmani, kellega võeti see teema jutuks.

«Muidugi rääkisime ennekõike sellest, kuidas muuta OSCE efektiivseks. See on üks neist rahvusvahelistest organisatsioonidest, millel on märkimisväärne potentsiaal, kuid neil on erinevatel põhjustel kriitilistes olukordades suur puudus konkreetsest ja sihikindlast tegevusest,» märkis riigipea.

Zelenskõi lisas, et OSCE saab oluliselt suurendada tähelepanu ja tegutseda rohkem ukrainlaste väljasaatmisel okupeeritud territooriumilt Venemaale. Samuti aga ka olukorras Ukraina vangidega, kellele ei pääse ligi ükski rahvusvaheline inimõigusorganisatsioon.

«Mitte ükski rahvusvaheline organisatsioon pole veel leidnud jõudu pääsemaks ligi kohtadesse, kus Venemaa territooriumil meie vange hoitakse. See tuleb parandada. Loodan, et Põhja-Makedoonia OSCE eesistumine aitab sellele kaasa,» rõhutas Zelenskõi.

Zelenskõi arutas esmaspäeval Osmaniga ühtlasi vajadust suurendada OSCE tähelepanu inimõiguste rikkumistele Ukraina okupeeritud aladel, teatas ukrainlaste meediakanal Unian.

Sellest teatati presidendiameti veebisaidil.

Riigipea õnnitles Põhja-Makedooniat OSCE eesistumise alguse puhul ning märkis ministri tähtsust organisatsiooni praeguse juhi staatuses oma esimesel välisvisiidil Ukrainasse.

«See on meie jaoks väga oluline. Oleme organisatsioonile tänulikud meie riigi järjepideva toetamise eest ja seda juba alustades 2014. aastast, kui okupeeriti esimesed meie alad. Tänapäeval on organisatsiooni missiooni toetamine olulisem, kui kunagi varem,» ütles president.

Zelenskõi väljendas ühtlasi lootust, et Põhja-Makedoonia OSCE eesistumise ajal kasutatakse kõiki võimalikke vahendeid agressori survestamiseks ja eelkõige inimõiguste rikkumise peatamiseks Ukraina ajutiselt okupeeritud aladel.

«Peame suurendama OSCE tähelepanu kahes võtmeküsimuses: naiste ja laste sunniviisiline väljasaatmine Venemaa territooriumile ning Ukraina sõjavangide kinnipidamistingimused. Need on meie jaoks väga olulised asjad,» toonitas Zelenskõi.

Ukraina president pööras erilist tähelepanu ka Ukraina rahuvalemi elluviimise tähtsusele ja kutsus eesistujariiki selles protsessis osalema.

«Soovime, et maailmakord ja stabiilsus meie regioonis taastuks. Loodan OSCE ja Põhja-Makedoonia kaasamisele rahuvalemi elluviimisel,» sõnas Zelenskõi.

Ukraina president tänas samas konkreetselt Põhja-Makedoonia valitsust ja rahvast humanitaar- ja kaitsetoetuse eest Vene täiemahulise sissetungi algusest peale.

Põhja-Makedoonia välisministrina kinnitas Osmani, et tema riik toetab Ukrainat kuni võiduni agressori üle.

OSCE eesistujana rõhutas Osmani omalt poolt solidaarsust Ukraina ja selle rahvaga ning märkis, et riigi julgeolek on tema eesistumise prioriteet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles