FOTOD ⟩ Võimsad Chinook kopterid lendavad taas Eesti kohal

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy

Ühendkuningriigi õhuväe Chinook helikopterid on taas Eestis, et toetatada Tapal asuvat NATO lahingugruppi ja osaleda õppustel.

Chinook helikoptereid võtsid teisipäeval Ämari lennubaasis vastu kaitseminister Hanno Pevkur ja Ühendkuningriigi suursaadik Ross Allen.

Chinooke kasutatakse eelkõige üksuste ja varustuse transpordiks, kuid nende relvastuses on ka kaks 7,62mm M134 ja üks 7,62mm M60D kuulipilduja. Lennumasinad viibivad Eestis Ühendkuningriigiga eelmise aasta novembris sõlmitud kokkuleppe raames.

«Nende helikopterite saabumine on toimunud teekaardi järgi, mille leppisime kokku Ühendkuningriigiga eelmise aasta novembris. Hiljem lisanduvad Typhoon hävitajad ja Apache helikopterid. See on täpselt see, mida me koos peamegi tegema,» ütles kaitseminister Pevkur.

Chinookid on võimekad toetushelikopterid, mida on võimalik kasutada nii maal kui mereväe aluste tegevuse toetamisel ja nende kasutusala hõlmab erinevaid keskkondi.

«Oleme siin, et töötada koos Eesti kaitseväe ja teiste Euroopa liitlastega. Tegemist on väga mitmekülgsete masinatega, mis võimaldavad lahinguväljale viia korraga suurel hulgal inimesi ja varustust,» kommenteeris Ühendkuningriigi õhuväe rakkerühma Chinookide üksuse ülem, kolonelleitnant Tom Carter.

Briti kopterite saabumine kuningliku õhuväe baasist Odihamis on esimene osa õhujõududest, mis saabuvad Ühendkuningriigi panuse raames Eesti kaitseplaani toetamiseks. Üksus on lisaks Tapal asuvale NATO lahingugrupile ning nende tegevus lõimitakse üksustevaheliste õppuste käigus järgnevate nädalate jooksul. See võimaldab pilootidel ja õhuväe üksustel ning meeskondadel harjutada maa- ja õhuväe koostööd lahinguväljal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles