Kaitseministeeriumi esindaja: me ei sõida inimestest teerulliga üle (2)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Kaitseministeeriumi esindaja kinnitab, et neil ei ole plaani Nursipalu harjutusvälja laiendamise menetlemisel teha midagi seadustes ettenähtust vähem või lõigata nurkasid sirgeks.
Kaitseministeeriumi esindaja kinnitab, et neil ei ole plaani Nursipalu harjutusvälja laiendamise menetlemisel teha midagi seadustes ettenähtust vähem või lõigata nurkasid sirgeks. Foto: Arvo Meeks

Kaitseministeeriumi innovatsiooni osakonna juhataja Miiko Peris kinnitab, et riigil on Venemaa sõjalisele ohule viidates soov lasta Nursipalu harjutusvälja laiendamisel käiku seaduse erisäte, mis tähendab, et valitsuse otsusel saab riigi eriplaneeringu pikki tähtaegu ja koosolekuid vältides menetleda polügooni laiendamise ära tavapärasest kuni viis korda lühema ajaga.

On see tõepoolest võimalik, et Nursipalu harjutusvälja laiendamiseks saab asjad joonde ajada kõigest 15 kuuga?

Planeerimisseadus ütleb tõepoolest, et juhul kui julgeolekuolukord nõuab, on valitsusel õigus sellist otsustamist kiirendatud korras kaaluda. See tähendab, et suur osa avalikust planeerimismenetlusest jäetakse julgeolekuolukorrast johtuva kiiruse tõttu ära. Kuid see ei puuduta kõikvõimalikke uuringuid, sh keskkonnauuringuid, mis tuleb teha nii ehk naa. Aga erand võimaldab neid uuringuid teha paralleelselt, nii et me jõuame lõpptulemuseni kiiremini, kui tavapärase riigi eriplaneeringu menetluse käigus, mis võtab meie kogemusel kuus aastat või isegi rohkem. Praeguses julgeolukorras meil kahjuks ei ole kuut kuni kaheksat aastat, et vastavalt sellele planeerida. Selle tõttu erandi kasutamist kaalumegi.

Kui need toimingud, mille tegemine võtab tavaliselt üle kuue aasta, saab teha ära ligi pooleteise aastaga, tekib küsimus, et midagi tehakse siiski vähem, tehakse üle nurga või ei tehta süvitsi.

Ei, meil ei ole sellist plaani, et teeksime midagi vähem või lõikame nurkasid sirgeks. Kui tavapärane riigi eriplaneeringu menetlus tehakse etapiti – üks etapp järgneb teisele ja järgmist ei saa teha enne, kui eelmine on lõppenud –, siis antud erandi puhul, nagu ütlesin, on võimalik asju teha paralleelselt ja sealt tuleb ajaline võit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles