Zelenskõi ootab relvatarnete osas liitlastelt tugevaid otsuseid

Copy
Charles Michel ja Volodõmõr Zelenskõi Kiievis.
Charles Michel ja Volodõmõr Zelenskõi Kiievis. Foto: SERGEY DOLZHENKO/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles neljapäeva hilisõhtul, et ootab reedel Saksamaal USA Ramsteini õhuväebaasis toimuval liitlaste kohtumisel "tugevaid otsuseid" lääne edasiste relvatarnete osas, vahendasid teiste seas uudistekanalid Unian ja AFP.

«Homseks Ramsteiniks valmistudes ootame tugevaid otsuseid. Ootame Ühendriikidelt võimsat sõjalist toetuspaketti,» sõnas Zelenskõi.

«Ma tänan kõiki liitlasi, kes on juba vastavad otsused langetanud. Tänan Euroopa Ülemkogu presidenti Charles Micheli, kes viibis neljapäeval Kiievis ja kes väga selgelt kutsus Euroopat üles langetama otsust ka tankide osas. Nüüd ootame praktiliselt ühest Euroopa pealinnast otsust, mis aktiveerib ettevalmistatud koostööahelad tankide osas. Usun, et Saksamaa juhtkonna tugevus jääb muutumatuks,» sõnas Zelenskõi.

Peaaegu kohe pärast Zelenskõi sõnavõttu tegi USA teatavaks Ukrainale uue tohutu 2,5 miljardi dollari ehk umbes 2,3 miljardi euro suuruse relva- ja laskemoonaabipaketi andmisest.

Pakett ei sisalda Kiievi soovitud lahingutanke, kuid sisaldab Pentagoni avalduse kohaselt 59 jalaväe lahingumasinat Bradley, 90 soomustransportööri Stryker, Avengeri õhutõrjesüsteeme ja suurel hulgal mitmesugust laskemoona.

Telekanali CNN andmetel on tegemist suuruselt teise USA sõjalise abipaketiga Ukrainale.

Alates Venemaa täiemahulise sissetungi algusest on USA andnud Ukrainale relvastustoetust kokku enam kui 26,7 miljardi dollari eest.

Zelenskõi tõi ühtlasi välja, et neljapäeval said teatavaks mitmete liitlaste jõulised otsused Ukraina kaitse tugevdamisel, mille seas eelkõige suurtükiväe tugevdamisel.

«Aitäh Eestile järjekordse ja suurima relvaabipaketi eest sellelt riigilt. Haubitsate ja laskemoona eest. Aitäh Rootsile uue sõjalise abipaketi eest. Soomusmasinad 50 CV-90, tankitõrjeraketid NLAW ja haubitsasüsteem Archer. Tänan Taanit otsuse eest, mis annab haubitsad Caesar meie sõduritele. Tänan Leedut uue sõjalise abipaketi, õhutõrjerelvade, laskemoona ja helikopterite eest,» loetles riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles