Abovjani tõus Tartule ei sobi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Tartu linnavalitsus ei toeta Keskerakonna ettepanekut anda Armeenia õpetlase Hatšatur Abovjani nimi trepile ja kõnnitee osale, mis viib Lossi tänavalt Inglisillale.

Linn toob põhjenduses välja, et kohanimeseaduse järgi oleks tegu pühendusnimega isiku mälestuseks või austuseks. Vabariigi valitsuse määruse järgi teeb kohanimemääraja otsuse kohale pühendusnime määramise kohta arvestades asjaomase isiku teeneid kohaliku elu edendamisel, tema seotust selle kohaga, samuti Eesti maa, rahva ja riigiga.

Linnavalitsus lisab, et Tartus on välja kujunenud liikluspinnajärgne adresseerimine ning puudub vajadus ja praktika väikekohtadele (paikadele, kantidele, treppidele) nime andmiseks. Kohanimeseaduse rakendamise praktika kohaselt on soovitatav samuti vältida isiku nime pühendusnimeks määramist.

«Arvestades kõike eespool toodut ja seda, et Hatšatur Abovjanil on väga väike seos Inglisillaga ning sinna suunduvate treppidega, siis Tartu linnavalitsus ei poolda Toomemäel asuvale kõnniteelõigule ja trepile Hatšatur Abovjani tõusu nime määramist,» seisab linnavalitsuse õiendis.

Keskerakond tõi aga oma ettepanekut tehes näiteks Baeri ja Liivi tänavat ühendava hooneteta tänavajupi nimetamise silmapaistva professori Johann Wilhelm Friedrich Hezeli järgi.

Ajalooliselt on Hezeli nime kandnud praegune Liivi tänav.

Hatšatur Abovjan

• Tartu ülikooli kasvandik, Armeenia rahvavalgustaja ja kirjakeele looja Hatšatur Abovjan (1809–1848) on pika aja kestel olnud Eesti ja Armeenia ajalooliste kultuurisidemete sümboliks. Varem oli Tartus ka Abovjani tänav (ajalooliste kohanimede taastamise kampaania käigus nimetati see taas Munga tänavaks). Samuti oli Tartu ülikoolis Abovjani-nimeline auditoorium.
Allikas: Keskerakonna esitatud eelnõu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles