Kuidas panna rõhku 2023.aastal oma tervisele? Siit leiad parimad ideed!

Copy
Foto: Shutterstock

Talvel on C ja D vitamiini tarbimine eriti oluline

D vitamiin on üks tähtsamaid vitamiine - see mõjutab kõikide organite korrektset toimimist. Eriti oluline on D vitamiini tarbida sügistalvisel perioodil, vanematel inimestel aga aastaringselt.

Kui organismis on liiga vähe D vitamiini, halveneb soolestikust kaltsiumi imendumine, mis omakorda tekitab mitmeid terviseprobleeme – hammaste lagunemist, lihaste funktsiooni halvenemist ja luude hõrenemist.

Suvekuudel piisab vajaliku D vitamiini koguse saavutamiseks päikese käes viibimisest. Sügis-talvel kui päikest liiga vähe, et käivitada D vitamiini tootmist organismis, tuleks D vitamiini kindlasti juurde võtta.

D vitamiini saab ka toidust. Heaks D vitamiini allikaks on kalatooted, munakollane, maks ja kalamaksaõli.

Foto: Fitpoint Superfood

C vitamiin on üks tuntumaid antioksüdante, mis mängib olulist rolli nii viiruste kui ka muude haiguste ennetamisel. C vitamiin aitab tugevdada immuunsust ja vähendada stressi kehas. Et inimese organism C vitamiini ise ei tooda, peab selle kätte saama toidust. Kõige rohkem on C-vitamiini astelpaju ja mustsõstra marjades, aga ka värskes tomatis, paprikas, brokkolis ja spinatis. C vitamiini puudusest annavad märku nõrkus, ärrituvus ja kurnatus.

C vitamiin on äärmiselt vajalik naistele menstruatsiooni ajal. Samuti tasub C vitamiini varudel silma peal hoida raseduse ja imetamise ajal. Toidulisandina on C vitamiini soovitav juurde võtta diabeetikutel, aga ka kõigil teiste viirushaiguste, palaviku ning kopsuhaiguste korral. C vitamiin peaks käepärast olema ka suitsetajatel.

Foto: Shutterstock

Terved hambad tagavad sulle hea tervise ja ilusa naeratuse

Igapäevane hoolikas suuhügieen hoiab ära igeme- ja hambaprobleemid ning võimaldab nautida täisväärtuslikku elu. Aga ainult sellest ei piisa. Läänemere hambakliiniku hambaarstid soovitavad sulle sinu tervise huvides käia hambaarsti juures kontrollis kaks korda aastas.

Väikesed kaariese kolded hammastes tõsisemaid tervise probleeme ei tekita, aga äge või krooniline põletik hamba juure piirkonnas on väga ohtlik. Näiteks on soovitav välja ravida või eemaldada kõik põletikulised hambad enne südame või ortopeedilist operatsiooni.

Hambaarsti külastust ei tasu karta, tänapäeval kasutatakse hambaravis tõhusaid anesteetikume, mis mõjuvad kiiresti ja efektiivselt, kahe-kolme minutiga. Kaasaegsed instrumendid on tõhusad ning ebameeldivad aistinguid protseduuride vältel tekib vähem. Vajadusel saab protseduure teha ka üldnarkoosis. Pealegi kulgevad rahulikul inimesel kõik protseduurid sujuvamalt, sest kui sa aga kardad, siis kõik aistingud intensiivistuvad ja sa võid valu tunda ka sellise väikese ärrituse peale, mida muidu igapäevaelus üldse ei tunneks.

Läänemere Hambakliinikus teostatakse ka esihammaste restauratsiooni, seda siis kui on vaja kas eemaldada hambavahed, parandada emaili värvi, korrigeerida hambakrooni kuju või muuta visuaalselt hamba asendit.

Läänemere Hambakliinik on Haigekassa koostööpartner, Haigekassa hüvitist saad kasutada nii hammaste kontrollimisel kui ka ravimisel. Läänemere hambakliiniku arstid ootavad sind kas Lasnamäe või Mustamäe kliinikus, aja vastuvõtule saad broneerida telefonil 660 04 60 või SIIT. Rohkem infot leiad kliiniku kodulehelt.

Mida saad teha oma silmade heaks 2023.aastal.

Hea lugeja, enne kui Sa hakkad plaane pidama, mida teha oma silmade heaoluks, mõtle läbi, millised on Sinu kaebused, kuidas on Sinu üldtervis, stressitase, elu- ja töötingimused. Silmad on üks osa organismist, neid ei saa vaadelda eraldiseisva üksusena. Kõik eelpool loetletu mõjutab silmade olukorda.

Kui vajad abi, siis küsi seda professionaalidelt, kes on õppinud tegelema silmade ja nende ümbruse raviga. Ära unusta, et maailmas on palju tehnilisi uuendusi, mis teeb silmade ravi lihtsamaks ja edukamaks. Kasuta ära kõike seda uut, mida on suudetud maailmast Eestisse tuua. Samas ei saa unustada inimlikku kontakti patsiendi ja arsti vahel. Eks me kõik tahame, et meid kuulatakse ja meiega avameelselt räägitakse.

Turman Silmakliinik ja Kreutzwaldi Silmakeskus pakuvad Sulle lahendusi kuiva silma sündroomi ennetamiseks ja raviks. Nõustame kuidas muuta oma töö- ja elukeskkonda silmasõbralikumaks, pakume erinevaid säilitusainete vabu kunstpisaraid. Kui lihtsamad meetmed ei aita, siis tulevad kasutusele retseptirohud ja IPL ( intense pulssed light) valgusravi OptiLight aparaadiga, mille on spetsiaalselt silmade raviks välja töötanud dr.Toyos USA-st. Kasutame tema metoodikat ja kui vaja, küsime temalt endalt nõu patsientide raviks. Kogemus on näidanud, et odraivade ja raheterade ravis on selline meetod eriti hea.

Kui oled 50+ ja soovid prillidest vabaneda või vajad kae tõttu operatsiooni, vajad silmapõhja raviks laserravi või ealise kollatähni kärbumise tõttu silmasüste, glaukoomi mitmekesist ravi või tahaks lihtsalt kõrvaldada ealisi muutusi oma silmaümbruses CO2 laseriga, siis kõigeks selleks on kasutusele võetud meie keskustes maailmas olemasolevad innovaatilised meetodid.

Copy
Tagasi üles