Seeder süüdistab Läänemetsa ühiskonna lõhestamises (9)

BNS
Copy
Lauri Läänemets, Helir-Valdor Seeder
Lauri Läänemets, Helir-Valdor Seeder Foto: Fotod: Tairo Lutter, Eero Vabamägi

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder saatis avaliku kirja sotside esimehele Lauri Läänemetsale, milles süüdistab viimast ühiskonna lõhestamises ja diktaator Putini huvide teenimises.

Seeder kirjutas, et ei mõista, miks ütles Läänemets venekeelses meedias, et Isamaa õhutusel oleksid eestlased saatnud Narva tanki juures korda terroriakti ja ainult sotsid hoidsid venelasi peksa saamast.

«Tegu on rahvustevahelise vaenu õhutamisega ja taolised avalikud väljaütlemised ei ole sobilikud ühelegi Eesti poliitikule, rääkimata siis riigi siseministrist,» kirjutas Seeder Läänemetsale. «Selliste sõnumitega ei võida Sa toetajaid eesti- ega venekeelses kogukonnas ning teenid vaid ühe inimese huve ja tema istub Kremli võimutoolil. Siin ei saa olla kahetimõtlemist: lõpeta koheselt venemeelse retoorikaga Eesti ühiskonna lõhestamine. Lõpeta ja võta oma sõnad tagasi.»

Seeder nentis enda kirjas, et Isamaal pole õnnestunud sotsidega jõuda kokkuleppele mitmes märgilises otsuses.

«Uus keeleseadus, millega oleks tugevdatud eesti keele rolli avalikus ruumis ja lõpetanud nende ametnike hõlpsa elu, kes aastakümneid keeldunud riigikeele õppimisest – selle vastuvõtmisega oleme Sinu vastuseisu tõttu juba hiljaks jäänud,» kritiseeris Seeder. «Vene ja Valgevene kodanikelt relvaloa ära võtmise seaduseelnõuga saime valitsuses hakkama, aga kahjuks on see nüüd venimas riigikogus. Samamoodi suudame loodetavasti juba uuel nädalal Sind veenda, et terroristlike riikide kodanikud ei peaks omama võimalust toetada Eesti erakondi ja mõjutada siinset poliitikat. Need olulised sammud Eesti julgeoleku tagamisel jõuaks veel selle riigikogu koosseisu ajal seaduseks vormida.»

Seeder kirjutab, et nii nagu ei saanud valitsus ajapuuduse tõttu sadat kriitikavaba päeva, ei saa poliitikud endale lubada ka valimiste-eelset ärakustumist – aega on vähe ja töö vajab tegemist.

«Selle asemel et tegeleda poliitikaga ja otsida ühisosa, oled Sa viivitanud partnereile erakondade rahastamise teemal vastuste andmisega ja süüdistanud siis kaheteistkümnendal tunnil hoopis alatult Isamaad pidurdamises. Ju on keegi targem reklaamiinimene soovitanud Sul reitingute nimel sellist mängu mängida,» kirjutas Seeder ja möönis, et ei nõustu valijate taolise petmisega, kuid üritab seda mõista.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles