Omanike keskliit: Nursipalu väljaku rajamine toob päevakorda seadusemuudatuse

BNS
Copy
Nursi-Sõmerpalu tee, mis viib Nursipalu harjutusvälja juurde. Teel on liiklusmärk, mis hoiatab sõdurite eest.
Nursi-Sõmerpalu tee, mis viib Nursipalu harjutusvälja juurde. Teel on liiklusmärk, mis hoiatab sõdurite eest. Foto: Arvo Meeks

Omanike keskliit edastas ministeeriumitele ja riigikogu komisjonidele pöördumise, mille kohaselt on Rail Baltica rajamine ja Nursipalu harjutusväljaku laiendamine toonud päevakorda vajaduse muuta kinnisasja avalikes huvides omandamise seadust (KAHOS).

«Erahuvi peab avaliku huvi ees taanduma üksnes siis, kui see on vajalik, kohane ja proportsionaalne ning sellega kaasneb õiglane hüvitis,» leidis Eesti Omanike Keskliidu juhatuse esimees Andry Krass. Nende nelja eelduse tagamiseks tuleb KAHOSt muuta, sest vastavalt kehtivale korrale määrab maatüki avalikes huvides võõrandamisel hüvitusväärtuse sisuliselt ja ainuisikuliselt riik.

Ühispöördumises sisalduvad kolm peamist ettepanekut on seotud omanikule kahjuliku kinnisasja osalise omandamise, maade hindamise ja vahetusmaade hindamiskriteeriumide oluliste puuduste ja seaduslünkadega. Samuti on vajalik kõrvaldada rangete looduskaitseliste piirangutega maade omanike ebaõiglane kohtlemine – kaitstavat loodusobjekti sisaldava kinnisasja vahetamine riigile kuuluva maa vastu peab saama taastatud sarnastel alustel, nagu need kehtisid enne 2008. aastat.

«Kahetsusväärselt toimuvad täna kirjeldatud maatehingud üksnes maa-ameti suvast lähtuvalt. Oleme jõudnud olukorda, kus määratud hüvitis erineb tegelikust kahjust mõnel juhul kümneid kordi. Sellise praktika jätkumisel karistab riik heaperemehelikku ja edasipüüdlikku käitumist, ehk saeb oksa, millel ta ise istub,» leiab omanike keskliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles