Ohutunne ja parteide selge eristumine tõid valijad hääletama (3)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kuigi inimesed kasutavad üha enam eel- ja e-hääletuse võimalust, jätkus jaoskondadesse valijaid ka valimispäevaks, 5. märtsiks. Pildil valijad Tallinnas Nõmme kultuurikeskuse valimisjaoskonnas.
Kuigi inimesed kasutavad üha enam eel- ja e-hääletuse võimalust, jätkus jaoskondadesse valijaid ka valimispäevaks, 5. märtsiks. Pildil valijad Tallinnas Nõmme kultuurikeskuse valimisjaoskonnas. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsioloogide hinnangul oli mitu põhjust, miks saavutati riigikogu valimistel iseseisvuse taastamise järgne valijate arvu rekord, muu hulgas ühiskonnas valitsev ohutunne ja ebakindlus, samuti erakondade selge eristumine.

qOma osa on ka sellel, et hääletamine on saanud harjumuseks ning valimiskorraldus on tulnud kaasa inimeste elustiilimuutustega.

Tallinna Ülikooli professori sotsioloog Anu Tootsi sõnul ei jäänud temale lõppenud riigikogu valimistelt silma mitte kõrge valimisaktiivsus, vaid valimisaktiivsuse ebaühtlus. «Mõned äärepiirkonnad olid ikka päris madala aktiivsusega,» ütles Toots.

Isikliku arvamuse põhjal pakkus ta, et valijad pani hääletama parteide üpris selge eristumine ja kuni viimase hetkeni püsiv ebakindlus, kes kui palju hääli saab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles