Kohus päästis Lüganuse külad õuele tükkiva paekarjääri käest (4)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Siinpool teed on Tagaküla, teisele poole teed plaanitakse paekarjääri, kaugemal paistavad naaberküla esimesed majad.
Siinpool teed on Tagaküla, teisele poole teed plaanitakse paekarjääri, kaugemal paistavad naaberküla esimesed majad. Foto: Mihkel Maripuu

Ida-Virumaa Lüganuse valla elanikud said lõpliku kohtuvõidu keskkonnaameti üle, mis oli välja andnud kaevandamisloa kahe küla vahele lubjakivikarjääri rajamiseks.

«Saan jagada head uudist, Lüganuse rahvas on saanud võidu kohtuvaidluses Keskkonnaameti vastu. Riigikohus ei võtnud menetlusse kassatsioonikaebusi Tallinna ringkonnakohtu otsuse osas. Seega jõustus septembri lõpus tehtud otsus tühistada Kaltsiumkarbonaat OÜ keskkonnaluba Murru kinnistul lubjakivi kaevandamiseks,» teatas vallaelanike üks eestvedajaid Laila Meister sotsiaalmeedias.

Mainitud Murru kinnistu on lage väli kahe küla vahel. GoogleMaps ütleb, et Tagaküla ja Matkaküla vaheline kaugus on 500 meetrit. Just selles kohas tahtis osaühing Kaltsiumkarbonaat avada lubjakivikarjääri ning riigi keskkonnaamet andis ettevõttele selleks loa. Kui elanikud kaevandamisloa kohtus vaidlustasid ja see tühistati, siis kaebas keskkonnaamet otsuse edasi kuni riigikohtuni, mis ameti kaebust menetlusse ei võtnud.

Ringkonnakohtu otsus, mis andis õiguse Lüganuse valla Matkaküla ja Tagaküla elanikele, jõustus sel esmaspäeval.

Kohtuprotsessist osa võtnud keskkonnaameti maapõuebüroo peaspetsialist Tiit Rahe tõdes, et kui keegi taotleb tulevikus sama koha peale kaevandamisluba, siis on amet kohustatud menetlust alustama ja loa taotlemine algab otsast peale.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles