Ukraina sõjas hukkunud eestlase sõber: ma ei tea, kuidas ta sinna sattus (10)

Postimees
Copy
Ukraina sõjas hukkus esimene eestlane - Ivo Jurak.
Ukraina sõjas hukkus esimene eestlane - Ivo Jurak. Foto: Kollaaž - LIBKOS/Scanpix/Pixabay/Erakogu

Donetski oblastis Bahmuti lähistel hukkus teisipäeval suurtükitules endine kaitseväe ohvitser Ivo Jurak. Sõbra sõnul suhtles ta viimati Jurakuga mõned päevad tagasi, kuid ta ei teadnud, et Jurak on Ukrainas.

Avalikkusele teadaolevalt on tegemist esimese eestlasega, kes Ukraina sõjas elu kaotanud. Jurak liitus mullu sügisel Ukraina võõrleegioni koosseisuga. 

Jurak on tegutsenud Scoutspataljoni luureülemana ja Vahipataljoni staabiülemana. 2016. aastal mõistis Harju maakohus ta riigisaladuse avalikustamises, eraviisilises jälitustegevuses ja tulirelva ebaseaduslikus käitlemises süüdi ning mõistis talle osaliselt reaalse vanglakaristuse.

Välisminister Urmas Reinsalu kirjutas ühismeedias, et Eesti Vabariik osutab vajalikku konsulaarabi seoses Eesti kodaniku surmaga. «Avaldan kaastunnet sõjas hukkunud vabatahtliku võitleja Ivo Juraki lähedastele. Ta on teadaolevalt alates täiemahulise agressiooni algusest esimene hukkunud Eesti kodanik. Me mälestame teda,» kirjutas Reinsalu.

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm sõnas pressikonverentsil, et tegemist oli vapra sõjamehega, kes võitles Ukraina vabaduste eest.

Postimehega suhelnud Juraki sõbra sõnul suhtles ta viimati mehega Messengeri vahendusel 6. märtsi hommikul. Seda, et Jurak on Ukrainas, ta ei teadnud.

«Ma ei tea, kuidas ta sinna sattus. Sellist infot ei jagata niisama isegi sõpradele. Ivoga tutvusin umbes neli aastat tagasi. Ta oli mu õpilane ühes restauratsioonifirmas. Väga sõbralik ja elurõõmus inimene. Peale seda, kui ta läks firmast ära, suhtlesime edasi. Väga kurb, et nii läks,» ütles mees Postimehele.

Jurak polnud esimene Eesti kodakondsusega inimene, kes Ukrainas hukkunud. 2020. aasta 13. juulil hukkus sõjarindel Ukraina mereväe meedik, Valgevenes sündinud Eesti kodakondne Nikolai Ilin.

Postimees avaldab hukkunu lähedastele kaastunnet.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles