Kohus võttis Aivo Petersoni kuni kaheks kuuks vahi alla (10)

Ingrid Landeiro
, ajakirjanik
Copy
Aivo Peterson
Aivo Peterson Foto: Raul Mee

Kaitsepolitsei pidas eile kinni kolm meest, nende seas liikumise Koos eestvedaja Aivo Petersoni, keda kahtlustatakse Eesti Vabariigi vastase suhte loomises. Tänase määrusega võttis kohus mehed kuni kaheks kuuks vahi alla. 

Riigiprokuratuur taotles täna Harju maakohtult kolme mehe vahistamist. Kohus nõustus prokuratuuri taotlusega ning leidis, et kuriteokahtlus on põhjendatud. Kohtu hinnangul võivad mehed vabaduses viibides hakata kriminaalmenetlusest kõrvale hoiduma ja on ka oht, et nad võivad kuritegude toimepanemist jätkata.

Määrus ei ole jõustunud ning seda on võimalik Tallinna ringkonnakohtus vaidlustada. Samuti on tegemist esialgse kahtlustusega, mis võib menetluse kestel muutuda või täpsustuda. Kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur ja viib läbi kaitsepolitseiamet.

Kinnipeetute hulgas on kaks Eesti kodanikku ning üks Eesti elamisloaga Venemaa kodanik, ütles kaitsepolitsei esindaja venekeelsele Postimehele.

Kuna kõigi kolme osas esmased menetlustoimingud veel kestavad, pole uurimise kohta üksikasjalikumatele küsimustele võimalik praegu vastata. 

Veebruari lõpus pälvis Peterson (sünninimega Krõlov) suuremat tähelepanu, kui väisas Venemaale minnes ka Venemaa okupeeritud alasid Ukrainas. Muuhulgas sõnas siis siseminister Lauri Läänemets (SDE), et Peterson on Eestile julgeolekuoht ning pidi rindejoonele pääsemiseks tegema koostööd Venemaa eriteenistustega.

Varem on kaitsepolitseiameti pressiesindaja Jürgen Klemm Postimehele öelnud, et Ukraina okupeeritud territooriumile minemine ei ole karistatav, kuid vastuluure hinnangul ei ole sellise reisi ettevõtmist ilma kriminaalmenetluseta ka üksikasjalikult võimalik kommenteerida. «Meie loomulikult ei soovita kellelgi sellist reisi ette võtta, kuid karistatav Ukraina okupeeritud territooriumidele minemine ei ole,» sõnas ta.

Esmaspäeval naasis Peterson Eestisse ning ametnikud tegid talle Narva piiripunktis täiendava piirikontrolli, sealhulgas vesteldi temaga põhjalikumalt. Piirikontrolli toimingud võtsid aega mitu tundi.

Ida-Virumaal Vasakpartei ridades kandideerinud Aivo Peterson kogus riigikogu valimistel 3968 häält.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles