Biden kutsus Briti peaministri Sunaki Valgesse Majja visiidile

Copy
Kolm riigipead ühisel pressikonverentsil San Diegos asuvas mereväebaasis.
Kolm riigipead ühisel pressikonverentsil San Diegos asuvas mereväebaasis. Foto: Stefan Rousseau/Scanpix

USA president Joe Biden kutsus esmaspäeval Suurbritannia peaministri Rishi Sunaki juunis visiidile Valgesse Majja, teatasid võimuesindajad.

Kutse edastati Bideni ja Sunaki kohtumisel Californias asuvas San Diegos, kus nad osalesid Austraaliaga sõlmitava tuumaallveelaevade lepingu avalikustamisel, millest võttis osa ka Austraalia peaminister Anthony Albanese.

«President ja peaminister arutasid Ühendkuningriigi ja USA tugevate kestvate majandussuhete süvendamise jätkamise tähtsust. President Biden kutsus peaminister Sunaki juunis Washingtoni visiidile, et seda vestlust jätkata,» seisis Valge Maja teadaandes.

Biden ütles Sunakile ühtlasi, et kavatseb külastada Iirimaad ja Suurbritannia Põhja-Iirimaa provintsi, mis tähistab peagi suure reede rahulepingu 25. aastapäeva.

«Minu kavatsus on minna Põhja-Iirimaale ja Iirimaale,» kinnitas Biden hiljem ka ajakirjanikele.

Austraalia ostab lähiaastatel kuni viis USA tuumaallveelaeva, et vahetada välja oma vananev diiselmootoritega allveelaevastik, teatasid enne seda võimuesindajad.

Seejärel teeb Austraalia koostööd Suurbritannia ja Ühendiriikidega uue laeva ehitamisel.

USA riiklik julgeolekunõunik Jake Sullivan ütles ajakirjanikele, et kolm tavapäraselt relvastatud tuumajõul töötavat Virginia klassi laeva müüakse «2030. aastate jooksul».

«Võimalik on hankida kuni viis,» lisas Sullivan.

Sullivani sõnul illustreerib kava Washingtoni pikaajalist pühendumust kaitsta rahu ja stabiilsust Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas.

Albanese ütles, et USA tuumaallveelaevade ostmine ja uute ehitamises osalemise plaan on riigi ajaloo suurim kaitsesektori investeering.

«Tehing USA ja Suurbritanniaga on suurim üksik investeering Austraalia kaitsevõimesse kogu meie riigi ajaloos,» kinnitas Albanese koos Bideni ja Sunakiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles