Zelenskõi sõnul tuleb survet Venemaale pidevalt suurendada

BNS
Copy
Ukraina soomusmasin BMP II Bahmuti lähedal.
Ukraina soomusmasin BMP II Bahmuti lähedal. Foto: Aris Messinis/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäevaõhtuses videosõnumis, et survet Venemaale tuleb pidevalt suurendada, vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

«Täna oli meie riigile ja meie kaitsele viljakas rahvusvaheline päev. Toimus regulaarne Ramsteini formaadis kohtumine, mis oli juba kümnes. Laskemoona meie sõduritele, suurtükivägi, tankid, Ukraina taeva kaitse – seda kõike arutati. Ja lahendused on olemas,» rääkis president rahvale.

Zelenskõi tänas Ukraina partnereid ja eelkõige Ühendriike nende valmisoleku eest Ukrainat aidata.

«See on eriti oluline praegu, kui on tunda, et Venemaa agressioon on lähenemas hetkele, mil see võib murduda,» sõnas Zelenskõi. President toonitas, et pole sellist terroririiki, mis suudaks vastasseisus kogu vaba maailmaga oma potentsiaali suurendada.

«Venemaa pole erand. Peame pidevalt suurendama survet terroririigile. Surve on meie kaitses, Venemaa vastu suunatud sanktsioonides, Venemaa riigi ja selle ettevõtete sanktsioonidest kõrvalehoidmise võimaluste hävitamises, poliitilises ja juriidilises surves. Mida suurem on surve, siis seda kiirem on liikumine meie territoriaalse terviklikkuse ning rahvusvahelise õiguse ja korra taastamise suunas. Teeme kõik selleks, et meie partnerid seda tunneksid. Seda survet on vaja jätkata ja suurendada. Samm-sammult,» rääkis Zelenskõi.

USA kaitseminister Lloyd Austin teatas Ukraina õhutõrje tugevdamisele pühendunud riikide arvu suurenemisest.

Agentuuri Unian korrespondendi andmetel ütles Austin Ukraina kaitseküsimuste kontaktrühma (nõndanimetatud Ramstein-10) veebikohtumise alguses: «Venemaa jõhkrate õhurünnakute tõttu kasvab jätkuvalt ka õhutõrjevõimekust pakkuvate riikide arv.»

Kaitseministri sõnul teatasid veebruaris eelmisel Ramsteini formaadis kohtumisel Itaalia ja Prantsusmaa, et saadavad Ukrainale õhutõrjeraketisüsteemi SAMP/T-Mamba.

«USA, Saksamaa ja Madalmaad on võtnud kohustuse saata Patrioti süsteeme ja paljud teised riigid saadavad lähimaa õhutõrjesüsteeme. Kanada ja Saksamaa saadavad keskmaa õhutõrjesüsteeme, nagu NASAMS ja IRIS-T,» sõnas Austin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles