Reinsalu kutsus saatma Euroopa Nõukogus töötavad Venemaa kodanikud koju (6)

Postimees
Copy
«Peame leidma lahenduse olukorrale, kus kestva agressioonisõja tingimustes töötavad Venemaa kodakondsusega isikud endiselt Euroopa Nõukogus,» ütles Reinsalu.
«Peame leidma lahenduse olukorrale, kus kestva agressioonisõja tingimustes töötavad Venemaa kodakondsusega isikud endiselt Euroopa Nõukogus,» ütles Reinsalu. Foto: Mykola Tys / EPA / SCANPIX

Välisminister Urmas Reinsalu saatis ametliku pöördumise Euroopa Nõukogule, et juhtida tähelepanu Venemaa kodanike jätkuvale töötamisele organisatsioonis mitmesugustel ametikohtadel ning julgustas sellele probleemile lahendust leidma.

«Tunnustan igati Euroopa Nõukogu selle eest, et oli esimene rahvusvaheline organisatsioon, mis otsustas rahvusvahelist õigust täielikult eirava agressorriigi välja heita. Samas ei saa rehkendust teha poolikult,» kirjutas Reinsalu Euroopa Nõukogu peasekretärile Marija Pejčinović Burićile ja Euroopa Nõukogu praeguse eesistuja Islandi välisministrile Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttirile saadetud kirjas.

«Peame leidma lahenduse olukorrale, kus ka aasta pärast otsuse tegemist ja kestva agressioonisõja tingimustes töötavad Venemaa kodakondsusega isikud endiselt Euroopa Nõukogus. See kahjustab selgelt organisatsiooni usaldusväärsust, mille ülesanne on seista meie ühiste väärtuste, inimõiguste, demokraatia ja õigusriigi kaitsmise ja edendamise eest. Lisaks ei tohi alahinnata sellega kaasnevaid julgeolekuriske,» ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul on ilmnenud, et Euroopa Nõukogu rahapesu vastase võitlusega tegeleva komitee Moneyval tegevdirektori Igor Nebivajevi isa on Venemaa välisluureameti SVR kindral.

Reinsalu toonitas, et rahvusvaheline kogukond peab tegema kõik, et tõsta agressiooni hind Venemaa jaoks talumatult kõrgeks.

«Sellele aitab kaasa Venemaa mõju ja rolli järjepidev vähendamine rahvusvahelisel areenil. Ei saa unustada, et Ukraina võitleb Venemaa sõjas mitte ainult oma riigi ja vabaduse, vaid kogu Euroopa julgeoleku ja meile oluliste väärtuste eest,» ütles välisminister.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles