Xi Jinping rääkis sõjast Ukrainas ja Hiina suhetest Venemaaga (1)

BNS
Copy
Xi Jinping.
Xi Jinping. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Hiina liider Xi Jinping rääkis Venemaa meedias avaldatud artiklis sõjast Ukrainas ja Hiina suhetest Venemaaga, vahendas esmaspäeval ukrainlaste uudistekanal Unian.

Artikkel kandis pealkirja: «Kindlalt edasi, uute Hiina ja Venemaa sõpruse, koostöö ja ühise arengu väljavaadete poole».

Hiina president nimetas artiklis Venemaa sõda Ukraina vastu «Ukraina kriisiks».

«Hiina, lähtudes toimuva olemusest, on alati võtnud objektiivse ja erapooletu positsiooni, tehes aktiivseid jõupingutusi leppimise ja rahuläbirääkimiste edendamiseks. Minu välja öeldud nägemused on Hiina aluspõhimõtted Ukraina kriisi lahendamisel. Eelkõige puudutab vajadus järgida ÜRO põhikirja eesmärke ja põhimõtteid, austada kõigi riikide õigustatud julgeolekuprobleeme, toetada kõiki jõupingutusi Ukraina kriisi rahumeelsel lahendamisel ning tagada ülemaailmsete tootmis- ja tarneahelate stabiilsus,» kirjutas Xi artiklis.

Presidendi hinnangul peegeldab Hiina välisministeeriumi varem avaldatud seisukoht sõja kohta maksimaalselt maailma üldsuse vaadete ühtsust Ukraina kriisist ülesaamise osas.

«Dokument toimib konstruktiivse tegurina kriisi tagajärgede neutraliseerimisel ja poliitilise lahenduse edendamisel. Keerulistel probleemidel pole lihtsaid lahendusi. Oleme veendunud, et Ukraina kriisist on ratsionaalne väljapääs ning tee püsiva rahu ja üldise julgeoleku poole maailmas leitakse, kui kõik juhinduvad ühise, kõikehõlmava ja jätkusuutliku julgeoleku kontseptsioonist, jätkavad dialoogi ja konsultatsioone õiglasel, kaalutletud ja pragmaatilisel viisil,» rääkis Hiina president.

Suurem osa artiklist oli pühendatud Hiina ja Venemaa suhetele. Riigipea märkis, et kõnealuseid suhteid peetakse Hiina diplomaatia üheks peamiseks prioriteediks.

«Hiina ja Venemaa peavad kinni igavese sõpruse ja vastastikku kasuliku koostöö kontseptsioonist. Kaks riiki toetavad teineteist kindlalt arenguteel vastavalt riiklike huvide tegelikkusele,» seletas Xi.

Hiina president lisas, et tema visiit Venemaale on suunatud sõpruse, koostöö ja rahu tugevdamisele.

«Olen valmis koos president Vladimir Putiniga visandama uued plaanid ja meetmed, et avada uusi väljavaateid Hiina ja Venemaa suhetele laiaulatusliku partnerluse ja strateegilise koostööga,» kirjutas riigipea.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles